Absolutely Free Festival (4-5 augustus) :: Vijf redenen om naar C-Mine af te zakken

In België heeft elk dorp, gemeente en stad zijn festival, maar Absolutely Free Festival blijft toch een bijzondere eend in de bijt. Je hoeft enkel drie batterijen mee te brengen om toegang te verkrijgen tot het festival dat zich graag als klein, koppig en onafhankelijk beschrijft. Verwacht je dus aan een hoogwaardig en eigenzinnig muzikaal programma op de voormalige mijnsite C-Mine. En meer. Veel meer lekkers.

Dansfeest op vrijdag

Naar goede gewoonte domineren beats de eerste AFF-dag. Ook dit jaar zitten er met onder anderen Jessy Lanza, Pional en George Fitzgerald weer kleppers bij. En laat je niet schrikken door het woord ‘beats’. Lanza draait wel zeer eclectisch (Acid house! Pop! Disco! R&B! Funk! Noem maar op!) en zal iedereen in vervoering brengen. Bij haar laatste plaat Oh No gingen we helemaal wegdromen. De deephouse van Pional zweeft dan weer tussen euforie en melancholie. Zoals we het graag hebben dus. En dan is er nog Fitzgerald. Deze Britse geluidsarchitect zal zonder twijfel een hypnotiserende set brengen.

Ontdek deze (onbekende) Belgische parels

Zaterdag gitaardag? Ja en nee. Ook op de tweede dag is er weer een eclectisch aanbod en dat mede dankzij beloftevolle Belgen. Neem zeker nog even de tijd om Monolithe Noire (electronica, drone,…), El Yunque (noise, de Belgische Swans), het mysterieuze Schaduwland (gewoon wegdromen), Six Hands (straffe mathrock, een in de gaten te houden band), Poppel (voor fans van DIIV en consorten), Berg (dromerige pop), UMM (héérlijke tripmuziek) en Fornet (messcherp, tegendraads lawaai) te checken. Om het helemaal AFF te maken, zijn er ook nog Hypochristmutreefuzz, The Germans en BRNS. Vingers en duimen aflikken maar.

Straf muzikaal geweld uit Engeland, New York en Nederland

Voor deze twee straffe buitenlandse namen voorzien we maar al te graag een apart paragraafje. Bad Breeding is een van de beste Britse punkbands van het moment en live één brok razernij. Verschroeiende passages op Pukkelpop, in de AB Club en in de Charlatan Gent staan dan ook in ons geheugen gegrift. Wedden dat je meteen de pit induikt, of op afstand met knikkende knieën zal kijken? Het destructieve duo Uniform zagen we nog niet aan het werk, maar heeft met Wake In Fright via het toonaangevende Sacred Bones een zeer straffe plaat uit — de tweede eigenlijk al, na Perfect World. Furieuzer, vuiler en misantropischer dan eender wat je dit jaar al gehoord hebt. En o ja, ook Dead Neanderthals komt langs in Genk. Nog zo’n dikke aanrader.

The Notwist

Hoeft deze iconische Duitse band nog een intro? Nee. Verdient deze band een aparte vermelding? Ja. The Notwist klinkt na 28 jaar nog altijd relevant en verkeert live altijd bloedvorm. Hun set op Le Guess Who? in 2015 zijn we nog niet vergeten — wat was dat een strakke, felle, meeslepende set. Daarbij grasduinden de vaandeldragers van de indietronica door hun bijzonder rijk oeuvre. En dat zal in Genk wellicht niet anders zijn. Eigenlijk is er geen betere headliner mogelijk voor AFF. Om ons helemaal klaar te stomen, schuiven we met alle plezier nog eens Neon Golden onder de naald. En daarna: aftellen geblazen.

En om de innerlijke mens te versterken…

Wat is een festival zonder… een stevige hap? AFF zou AFF niet zijn als daar geen eigen draai aan gegeven wordt: alles is fairtrade en typisch Genks. Bezoekers kunnen kiezen tussen vegetarische gerechten (restaurant U), heerlijke Italiaanse pasta’s en ‘stokskes’ (La Posta Genk & Casa Paglia), Griekse BBQ & salades (Corfu), vegetarische broodjes en burgers (Smaakpallet), versgedraaide ijs (Crème Le Lis & Nostalgie) en versgesneden frietjes (Pickles & Mayo). Dat wordt twee dagen smullen, tot morgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + 20 =