Samenwerking tussen leden Neurosis en Amenra doet naar adem happen

Meditatief en superheavy, zo kan je de samenwerking tussen Scott Kelly (Neurosis), Mathieu Vandekerckhove (Amenra, Syndrome) en Colin H. Van Eeckhout (Amenra, CHVE) noemen. Het resultaat verschijnt vandaag officieel en is niet alleen aanslag op uw gehoor.

Het is een wonder dat deze drie muzikanten nooit eerder iets opgenomen hebben. Ze hebben niet alleen dezelfde (trouwe) aanhang, ze delen ook dezelfde werkethiek en artistieke spirit. Het nummer ligt qua structuur min of meer in dezelfde lijn van het eerder uitgebrachte solowerk van Vandekerckhove en Van Eeckhout. Het is een langgerekte, indrukwekkende track vol ambient, industrial, screams en repetitieve sludge-riffs. Loodzwaar en duister, maar toch auditieve balsem voor de ziel. Bij voorkeur te beluisteren met de gordijnen dicht, en met koptelefoon of het volume op het volume op elf.

De volledige track kan je hieronder beluisteren en verschijnt op beperkte oplage via Hypertension Records. Het is het vijfde en laatste deel in de reeks The Abyss Stares Back.

Het werkstuk werd opgenomen in de loop van 2015 en 2016. Het kreeg geleidelijk aan vorm via mailverkeer, tussen tours en zijprojecten door, en op verschillende locaties. “Maar het voelde echt als een noodzaak”, zegt Van Eeckhout daarover aan muzieksite Noisey. De behoorlijk schokkende, begeleidende video is een officiële clip. “Het choquerende effect van nieuws en sociale media doet ons geloven dat we een soort van eindtijd bereikt hebben”, aldus Vandekerckhove.

Neurosis bracht in september vorig jaar zijn elfde studioplaat Fires Within Fires uit. Amenra heeft dan weer net de opnames voor zijn Mass VI afgerond. De release wordt eind dit jaar, begin volgend jaar verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − drie =