Weikamp :: Piet Paaltjens in Beeld

Negen gedichten van de vergeten Nederlander Piet Paaltjens (1835-1894) zijn de aanleiding voor de bundel Piet Paaltjens in Beeld van Marc Weikamp. Zijn debuut is behoorlijk indrukwekkend. Weikamp haalt Paaltjens vlotjes de 21ste eeuw binnen.

In 2017 is het 150 jaar geleden dat de dichtbundel Snikken en Grimlachjes verscheen. Deze bundel is zonder twijfel het bekendste werk van Piet Paaltjens (pseudoniem van François Haverschmidt), de Nederlandse predikant – dichter. Hierdoor zal er ongetwijfeld wat extra aandacht gegeven worden aan het leven en werk van deze wat vergeten figuur uit de Nederlandse literatuur. De titel van zijn beroemdste werk is bovendien tekenend voor zijn oeuvre. Donkere gedachten, maar steeds met een knipoog die tegelijk alles nuanceert en toch die donkere gedachten nog versterkt. Net die nuance in de emoties vond illustrator en ontwerper Marc Weikamp een mooie aanleiding om het werk van Paaltjens in beelden te gaan omzetten. Zo verwerkte hij enkele gedichten tot korte stripverhalen, steeds met behoud van de originele teksten.

Weikamp laat de teksten van Piet Paaltjens optimaal tot hun recht komen en zijn tekeningen ondersteunen de donkere humor perfect. Het is een goede keuze geweest om zijn tekeningen resoluut in de hedendaagse tijd te situeren, waardoor hij de tijdloosheid van het werk van Piet Paaltjens benadrukt. Wat ons betreft is Immortelle I daardoor een perfect instrument om de betekenis van de oorspronkelijke poëzie bij de hedendaagse lezer over te brengen: de tragiek van de charmezanger die zijn publiek moet onderhouden en ontroeren, maar blijft zitten met zijn eigen verdriet. Op deze manier slaagt Weikamp er in om de lezer benieuwd te maken naar dat 150-jaar oude oeuvre dat voordien dreigde te verstoffen en weg te deemsteren van de literaire hemel. We hebben in ons taalgebied een jammerlijke reputatie om ons literaire erfgoed sneller te vergeten dan ons lief is. Welke overleden schrijver wordt er nu nog geëerd en wiens werk wordt nog actief gelezen, los van opgelegde leesbeurten in de scholen? Piet Paaltjens in Beeld kan de herdenking van Snikken en Grimlachjes dan ook perfect ondersteunen, waardoor deze illustere Nederlandse schrijver toch weer voor even de aandacht krijgt die hij zeker verdient.

Voor Marc Weikamp is deze bundel stripverhalen een eerste kennismaking met het stripverhaal. Hij werkt vooral als illustrator voor diverse opdrachtgevers en als professioneel ontwerper. Zijn heldere pentekeningen krijgen een sober, wat weemoedig kleurenpalet dat ook in de aantrekkelijke cover doorgetrokken wordt. Hij bewerkte negen gedichten uit het werk van Piet Paaltjens voor deze bundel die Weikamp via Syndikaat nu laat verschijnen. Zo zet deze kleine uitgeverij nu zijn veelgekleurde fonds verder. Zoals Vlaanderen zijn Bries heeft, zo ontpopt Syndikaat zich in Nederland (sinds enige tijd in samenwerking met Strip 2000) verder als de ultieme pleitbezorger voor nieuwe talenten. Met Marc Weikamp hebben ze alweer een frisse nieuwe stijl geïntroduceerd in de Nederlandse stripwereld. Weikamp mag gerust nog een volgende strip maken tussen zijn professionele werkzaamheden door. Gezien zijn voorliefde voor donkere humor en de subtiele pastiche zijn we meer dan benieuwd om een volledig eigen creatie van zijn hand te zien verschijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 1 =