Frank & Johns :: Batman Earth One 2

Na de sterke opener blijft ook Batman Earth One 2 indruk maken. Gary Frank en Geoff Johns houden de teugels van de reeks strak in de hand. Al wie nog nooit een Batman-strip las, wij presenteren u de perfecte opstap.

Onder de noemer Earth One geeft DC Comics reeksen uit die de ontstaansverhalen van hun bekendste helden in een meer realistische setting uit de doeken doen. Momenteel lopen er al reeksen rond Superman, Teen Titans, Wonder Woman en dus Batman. Het tempo van deze reeksen ligt niet bijzonder hoog, eerder een Europees albumritme. Elk deel heeft ook de omvang van een graphic novel. Het tweede deel van Batman Earth One voelt daardoor meer aan als een Europese strip dan een klassieke comic van 22 bladzijden dik. Het tempo ligt wat lager en er is meer ruimte voor sfeerschepping en het uitdiepen van personages en relaties. RW geeft ook de reeks rond Superman uit. Daar werd naar ons aanvoelen te snel teruggegrepen naar de Amerikaanse aanpak van nieuwe, sensationele problemen die de held in kwestie moet oplossen. De uitwerking van die problemen en vooral van de personages bleef daardoor in de vervolgdelen van Superman Earth One te veel achterwege. De reacties op het eerste deel van Teen Titans Earth One waren overwegend negatief, omwille van de erg dunne plot en bij Wonder Woman (waar Grant Morrison achter de pen zit) waren de reacties op zijn zachtst gezegd verdeeld.

Batman Earth One 2 gaat als een perfect lopende klok verder op de kadans van het eerste deel. Bruce Wayne is nog op zoek naar een goede houding als Batman. Alfred is in deze versie een geharde ex-militair die Batman veel meer dan in de klassieke versie met raad en daad bijstaat. De focus in dit deel ligt op het introduceren van de Riddler en Killer-Croc, twee klassieke schurken uit de galerij van tegenstanders van Batman. Vooral de manier waarop scenarist Geoff Johns Killer-Croc neerzet als een tragische figuur die omwille van misvormingen moet wegkruipen in de riolen, is bijzonder sterk. Het is net aan tragische figuren dat het vele comics vaak ontbreekt. Ook de verdere ontwikkelingen bij de politie van Gotham krijgen aandacht. Zo is Harvey Dent nog steeds openbaar aanklager, met een grote aversie van Bruce Wayne. Die Wayne had vroeger immers een boon voor Dents zus Jessica, die momenteel burgemeester van de stad is. De verhoudingen tussen Harvey, Jessica en Bruce komen ook nu weer onder hoogspanning. Johns geeft ook deze plot een verrassende ontwikkeling en wending aan het einde van dit album.

Met deze reeks heeft Geoff Johns zichzelf enkele trappen hoger op de scenaristenladder gezet. Hij was uiteraard eerder al bekend binnen de comicswereld voor zijn werk aan bv. Green Lantern. Toch is de stijl voor Batman Earth One heel anders. Net door het grotere aantal pagina’s per album kan Johns ook zijn scenario anders aanpakken, met een stevige opbouw als resultaat.

Tekenaar Gary Frank heeft bovendien een tekenstijl die ook wat Europees aandoet. Geen spectaculaire actiescènes met overdadige spierballen en ontploffingen; Frank blinkt uit in gedetailleerde scenes met aandacht voor personages en decors. Voor hem lijkt de wereld van Batman uitgevonden. Bovendien blinkt hij ook uit in deze graphic novels waarvoor hij voldoende tijd kan nemen om het te tekenen.

In de VS zou een derde deel van Batman Earth One nog dit najaar moeten verschijnen, maar in de vooruitzichten online is er nog geen spoor te vinden. Zowel Gary Frank als Geoff Johns blijven aan boord. Zeker met een cliffhanger als dit tweede deel heeft, is het uitkijken naar dat vervolg. Dat deze reeks heerlijk ontspannend kan zijn zonder enige voorkennis van andere Batman-strips, is een niet gering voordeel in vertaling. Niet alles raakt immers vertaald uit de VS, waardoor sommige andere bundels van RW wat moeilijker te volgen zijn. Dat is bij Earth One niet het geval. De reeks is dan ook de perfecte aanrader voor wie eens een strip over Batman een kans wil geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − dertien =