Cactusfestival 2016 :: voorbeschouwing

Voor de editie van 2016 hebben ze in Brugge weer hun vaatjes met grote namen, sfeervolle tussendoortjes en verfrissende ontdekkingen opengetrokken. Bovendien komen heel wat bands exclusief voor Cactusfestival naar Brugge.

Op vrijdag is het alvast uitkijken naar headliner Wilco. De band rond Jeff Tweedy bracht vorig jaar onverwacht hun negende worp “Star Wars” uit, waarover wij lichtjes enthousiast waren. En nog gratis te downloaden ook. Ze hebben in Brugge ook de perfecte opwarmers gevonden: zo staan die dag onder andere Tourist LeMC en Calexico op de affiche.

Wil u een ticket kopen voor enkel zaterdag 9 juli, dan bent u spijtig genoeg te laat, want die dag is al een tijdje uitverkocht. Nu ja, wat wil je ook met namen als Eefje De Visser, Daniel Norgren en Laura Mvula. Top of the bill wordt die dag Damien Rice, maar de Ier zal serieus zijn tenen moeten uitkuisen, wil hij het publiek na professionele crowdpleaser Charles Bradley en jazz-koning Gregory Porter nog bekoren met zijn songwriterschap.
Iedereen kent ondertussen het levensverhaal van Charles Bradley, dankzij de documentaire “Soul of America”, waarin te zien is hoe een bescheiden en eenzame Bradley naar de release van zijn eerste album toeleeft. Ondertussen zijn we al toe aan album nummer 3, dat ook bol staat van good old soul.
Gregory Porter groeide op met de muziek van Nat King Cole, en dat is zeker te horen. Zijn zangstijl is troostend en uiterst melodieus, maar zijn teksten zijn zeker niet zeemzoeterig. Porter is een fan van oldschool jazz, maar houdt eveneens van soullegende Marvin Gaye. Iedereen kan ondertussen zijn grote hit “Liquid Spirit” meezingen, maar laat je gerust verder verrassen: deze man brengt rust en liefde in het park.

Zondag 10 juli wordt de feestdag van het Cactusfestival. Op de tradionele Afrikaanse ritmes van Mbonwana Star, de old-skool hiphop grooves van Oddissee en de psychrock van het Zweedse Goat zal het moeilijk stilstaan zijn. Op het einde van de dag komt dan het hoofdstuk Belgische, Engelse en Franse hogere sferen: eerst is er SX, die hun nieuwste album “Alpha” voorstellen. Drie jaar na hun debuutalbum kijkt de muziekwereld gespannen uit naar de opvolger van “Arche”. Single “Hurts” laat alvast vermoeden dat het een bezwerend mooie set gaat worden.
The Cinematic Orchestra haalt zijn mosterd bij jazz uit de jaren zestig. Denk daar nog bas, drums en sax bij, die vrij hun ding mogen doen, en je krijgt een geweldige liveband die elektronica, soul en hiphop door elkaar haalt.
Absoluut wegzweven en -smelten zal het publiek doen met afsluiter Air. Deze groep moet eigenlijk niet meer voorgesteld worden, iedereen kent wel de grote hits, zoals “Sexy Boy”, “Cherry Blossom Girl” en “Kelly Watch the Stars”. Hun zweverig geluid zal goed klinken door het donkere Minnewaterpark, en ook het publiek zal hierna zwevend naar huis drijven, op een wolk van zachte en jazzy synths.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 − 8 =