Alberti & Boselli :: Tex Willer – Rangers over de grens!

Italiaanse stripverhalen. Pulp en massaproductie voeren vaak de boventoon in onze duidelijk gevormde vooroordelen. Tex Willer waagt zich nu aan de oversteek naar de franco-belgische stripmarkt.

Tex Willer is één van die typische Italiaanse stripfiguren, denken we ook maar aan Dylan Dog. In eigen land zijn deze strips hyperpopulair, maar daarbuiten is het telkens weer moeilijk om even goed te doen. In een ver verleden probeerde Silvester het al om Dylan Dog naar het Nederlands te vertalen, maar deze poging sloeg niet aan. In Italië verschijnen al vele tientallen jaren massa’s strips over deze figuren, zodat het moeilijk is om een goede start te maken met een nieuwe vertaling. Sinds enkele jaren geeft uitgeverij HUM bundels uit van de beste Tex Willer-strips, steevast in zwart-wit. Het publiek van deze toegankelijke pulpverhalen is echter beperkt in ons taalgebied. In 2015 besloot de oorspronkelijke uitgever van Tex Willer, Sergio Bonelli, om een nieuwe reeks verhalen te publiceren op het klassieke albumformaat en in kleur. Met die reeks zou het buitenland wel naar Tex Willer lonken. Voorlopig lijken de plannen succesvol. Verschillende vertalingen werden al aangekondigd en ook in het Nederlands werd nu een eerste deel (in Italië het tweede in de reeks) vertaald.

Rangers over de Grens! werd geschreven door oudgediende Mauro Boselli. Hij schrijft al vele jaren voor Tex Willer en publiceerde in 2012 zelfs de officieuze autobiografie van dit personage. Hij maakte van Rangers over de Grens! een perfect te lezen one-shot met alle vaste westernelementen. Deze Tex Willer sluit perfect aan bij andere succesreeksen als Durango of zelfs bepaalde delen van Blueberry. Tegelijk pikt de reeks in op het vernieuwde succes van de western, dankzij de verkoopstopper Undertaker. Ook tekenaar Mario Alberti brengt het er bijzonder goed van af.

Recent vertaalde L nog diens reeks Cutting Edge naar het Nederlands. Zijn realistische, wat groezelige tekeningen passen perfect bij het harde karakter van het verhaal. Alberti is één van die vele Italiaanse tekenaars die de internationale stripmarkt de laatste tijd overspoelen met hun werk. Hij tekende verschillende reeksen voor de Franse markt, maar leverde ook werk voor DC Comics. Zijn werk voor Rangers over de Grens! doet alleszins verder verlangen naar meer werk.

Op dit album staat nergens een nummering, wellicht omdat elk album in de reeks een op zichzelf staand one-shot zal zijn. Het eerste deel was van de hand van Paolo Eleuteri Serpieri, de gerenommeerde (en ook wat beruchte) maker van de Druuna-strips. De kans is klein dat dit album niet vertaald zal worden, gezien de bekendheid van Serpieri. Van verschillende andere auteurs werden ook al albums aangekondigd, dus Bonelli lijkt het alleszins te menen met deze reeks.

Tex Willer maakt met dit album alleszins een geslaagde overstap naar de brede Europese markt. Het schrille contrast tussen de grimmige aanpak van de auteurs en de wat cartooneske outfit van Tex Willer (geel hemd en blauwe broek) bracht ons wel wat in verwarring. We begrijpen dat men de oorsprong van de figuur Tex Willer wil respecteren, maar in dit album werkte dit alleszins niet goed. HUM doet alleszins een goede zet om hun hele fonds van Tex Willer dichter bij het brede publiek te brengen, dankzij deze beloftevolle start van een herkenbare reeks albums.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × drie =