Reis rond de wereld in tachtig downloads :: Achtste etappe: Rusland

In een twintigtal episodes reist enola de wereld rond. Kriskras de wereldbol doorkruisend, belichten we een selectie muziek die aan zelf te bepalen prijs kan gedownload worden op nobele websites als Bandcamp en Freemusicarchive: een twee- à driewekelijkse selectie van twijgjes uit de internationale wildgroei aan kleine releases. Achtste etappe van onze reis: Rusland.

Het grootste land ter wereld kan bezwaarlijk van een arme muzikale geschiedenis beticht worden. Russische componisten van allerlei pluimage nemen een prominente plaats in in de Westerse muziekgeschiedenis, maar in de context van hedendaagse populaire muziek zijn Russische ontwikkelingen nagenoeg volledig onbekend. Bandcamp heeft opnieuw een bijzonder rijk aanbod, waaruit we een vijftal releases selecteerden (zij het steeds met de tip om verder te graven op de pagina’s van de bands/labels), die allemaal fijne accenten leggen bij bestaande muziektradities.

36: Polska Radio One

De tijd is blijven stilstaan in Jekaterinenburg, de vierde grootste stad van Rusland. Althans, dat is de indruk die je krijgt bij het beluisteren van Polska Radio One, een jong kwartet uit die stad dat zich muzikaal sterk spiegelt aan psycheledische geluiden uit de late jaren zestig. Dreunende orgeltjes, trage baslijnen en gitaren die ijle melodielijnen omheen echoënde vocals (in het Russisch) wikkelen, terwijl hier en daar een sitar de Indische invloeden in het geluid komt onderstrepen. Deze zelfgetitelde debuutplaat uit 2013 transporteert je op sonisch vlak dan misschien niet meteen naar de geografische ontstaanslocatie van de band, maar weet met deze fijne interpretatie van klassieke sixties psych je wel moeiteloos mee te voeren naar andere eindeloze horizonten, met de opzwepende freakout van afsluiter “Космос Внутри” als kers op de taart.

37: БЦХ

Zijn naam kunnen we wegens acuut gebrek aan kennis van het Cyrillisch niet uitspreken en van de teksten kunnen we al helemaal niets maken, maar het valt niet te ontkennen dat deze jongeheer uit Moskou een fijne ep gemaakt heeft. De man is sterk beïnvloed door de recente golf aan post-dubstep producers, met in de eerste plaats een fikse dosis James Blake, vervolgens een ruime scheut SOHN en uiteindelijk nog een catchy substratum van Chet Faker. Dat geeft dan wel een geluid waarin invloeden gemakkelijk kunnen aangeduid worden, maar gelukkig ook wel één dat op zichzelf sterk weet te overtuigen. Sowieso zijn er slechtere artiesten om te imiteren en БЦХ heeft duidelijk kennis van hoe een boeiende song op te bouwen: luister maar naar hoe opener “* * *” openbloeit vanuit verstilde akkoorden, of hoe de derde track een mooie coda breidt aan de rijke klankkleuren van de voorgaande song (voor titels verwijzen we u door naar de Bandcamp-pagina).

38: Weary Eyes

Catchy math/postrock uit Moskou. Hoewel dit viertal zeker van zwierige instrumentale passages houdt, wordt het nooit overdreven technisch zoals bij veel mathrockbands en blijven grooves en bevlogen melodieën de hoofdnadruk. How To Leave Places, vorig jaar in september uitgebracht, is de tweede langspeler van de groep en toont een duidelijke muzikale focus. Songs muteren vrij onvoorspelbaar van beweging naar beweging volgens aloude genretraditie, maar overgangen zijn nooit bij de haren gesleurd. Luister maar naar hoe afsluiter “Illuminate You” negen minuten lang boeiend wordt gehouden. Bij de download krijg je er bovendien nog een fijna akoestische herneming van die track bij.

39: Eerie Summer

Alsof je naar een cassette zit te luisteren die jarenlang onder de sneeuw heeft liggen rotten en die bij terugvondst werd gedigitaliseerd via de microfoon van een aftandse laptop, zo ongeveer klinkt de lo-fi van Eerie Summer op deze eerste zelfgetitelde ep. Toch blijken de zes songs hier stuk voor stuk simpele poppareltjes, die door de extreem grofkorrelige klankvorming heen zonder meer weten te overtuigen. Toegegeven, het duo is op deze ep slechts voor de helft Russisch (Victoria werkt vanuit Sint-Petersburg terwijl Maxim in Turku, Finland woont), maar tegenwoordig werkt Victoria op haar eentje verder in gelijkaardige stijl. De vorig jaar uitgebrachte langspeler The Way I Don’t Understand Anything Anymore is evenzeer uitstekend, en heeft bovendien een properdere productie, maar die ruis en distortion van de eerste ep is in feite net een enorme charme.

40: Duny

Wat doe je als je in een godvergeten uithoek van Siberië woont? Jezelf verdiepen in experimentele muziek natuurlijk! In de afgelopen jaren wisten een aantal cassettelabels (check zeker het uitstekende, maar niet gratis opererende Klammklang) uit het uitgestrekte Russische hinterland zich in de kijker te werpen, waaronder het enigmatische Hair Del. Een van de centrale groepen binnen dat collectief is de improviserende krautrock band Duny. Lo-fi is ook hier weer een credo en hoewel ritmes zich vaak naar voor murwen doorheen al het geluidsexperiment worden melodieën tot een minimum beperkt. Dit is muziek die duidelijk onstaat in muzikale trance en het is dan ook best om jezelf gewoon te laten meevoeren in de kosmische verkenningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − elf =