Quesada & O’Neil :: Het Zwaard van Azrael

Het lijkt vreemd dat RW een verhaal uit 1992 nu nog eens vertaalt naar het Nederlands. Met de klasse van het team van Joe Quesada en Dennis O’Neil blijft Het Zwaard van Azrael echter een verrassend sterke strip. Het verhaal van een wraakengel met al te menselijke kanten.

Hij is een wraakengel, een mysterieuze verschijning die wraak uitvoert in dienst van de Orde van de Heilige Dumas. Azrael is diens werktuig en het werktuig van de orde. Wanneer de wraakengel gedood wordt, is het aan de volgende generatie om de fakkel over te nemen. Zo wordt Jean Paul Valley plots geconfronteerd met een taak waarvan hij het bestaan niet eerder kende: hij moet wraak nemen op de moordenaar van zijn vader. Van een gewone student moet hij zich terstond omvormen tot een kille doder. Dat de moord op zijn vader zich in Gotham afspeelde, vestigt de aandacht van Batman op dit voorval. Die gaat ook achter de moordenaar en de orde aan. Na de verdwijning van Bruce Wayne nam hij zelfs voor even de rol op van Batman. Doorheen de jaren is Azrael altijd een karakter gebleven dat nu en dan opduikt in de Batman-verhalen én in eigen verhalen.Toch is Het Zwaard van Azrael ook op zichzelf zeer de moeite. Het was oorspronkelijk een mini-serie die in 1992 verscheen. In die reeks werd Azrael geïntroduceerd. Nadien groeide de rol die Jean Paul en Azrael speelden binnen het universum van Batman. Uiteindelijk nam Jean Paul zelfs tijdelijk de mantel van Batman over in het Knightfall-verhaal.

Het is in grote mate aan het talent van tekenaar Joe Quesada te danken dat Het Zwaard van Azrael de tand des tijds zonder veel problemen getrotseerd heeft. Zijn zwierige en realistische stijl heeft door de jaren heen al veel verhalen versterkt, maar Het Zwaard van Azrael was één van zijn eerste bekende reeksen. Nadien richtte hij, samen met Jimmy Palmiotti, nog de uitgeverij Event Comics op, die nadien opging in het label Marvel Knights. Onder die naam kregen Quesada en Palmiotti de kans om hun eigen ding te doen met enkele helden uit de Marvel-stal. Zo groeide Quesada in 2000 dan uiteindelijk door tot de hoogste creatieve functie binnen Marvel, de zogenaamde hoofdredacteur. Vanaf 2010 ging hij een minder zakelijke rol spelen tot hij in 2012 effectief zijn functie als hoofdredacteur neerlegde. Sindsdien is Quesada actief gebleven binnen het management van Marvel als chief creative officer. Nu en dan tekent hij nog eens een los nummer of een one-shot, naast regelmatige covers. Het is uitermate jammer dat zijn grote talent niet meer vaker bewonderd kan worden in ambitieuze verhalen zoals Het Zwaard van Azrael. Als één van de weinige Amerikaanse tekenaars kan hij immers realisme en elegantie combineren met het visuele spektakel dat Amerikaanse superheldencomics nu eenmaal kenmerkt.

Voor het scenario van Het Zwaard van Azrael stond Dennis O’Neil in. O’Neil is één van de levende legenden van de Amerikaanse comics. Hij werkte sinds de jaren 60 vooral voor de grote uitgeverijen Marvel en DC en vervulde voor beide huizen de functie van scenarist én redacteur. Als schrijver zorgde hij in de jaren 70 bijvoorbeeld mee voor een terugkeer van Batman naar zijn donkere roots, weg van de kleurrijke camp die de jaren voordien regeerde (denken we maar aan de beruchte televisieserie). In de jaren 80 was hij redacteur tijdens de periode dat Frank Miller aan Daredevil werkte en daarmee naam en faam verwierf. Vanaf de jaren 90 was hij dan nog eens redacteur voor alle Bat-titels die DC uitgaf. Ook de creatie van Azrael met Joe Quesada was in die periode een bepalende gebeurtenis voor de verhalen over Batman. Het Zwaard van Azrael is een typisch O’Neil-verhaal met een klassieke opbouw, maar veel aandacht voor de ontwikkeling van zijn personages. Zo wordt Jean Paul Valley meteen als een volwaardige figuur geïntroduceerd en geen randfenomeen dat rondom Batman mag cirkelen.

Het is typerend dat RW dit verhaal nu vertaald heeft voor een publiek dat de verdere link met verhalen als Knightfall niet kan maken. Ze presenteren Het Zwaard van Azrael nu als een graphic novel die ook perfect op zich kan staan. Het verhaal introduceert met Azrael en de Orde van de Heilige Dumas immers één van de meest overtuigende recente elementen uit de Batman-mythologie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 − 4 =