Rockopera ‘Gutterdämmerung’ op Rock Werchter

Een rockopera voor de 21ste eeuw. ‘Gutterdämmerung’ is een stomme film met een iconische cast die vertoond wordt met luide livemuziek en vuurwerksalvo’s. Iggy Pop, Lemmy, Slash, Henry Rollins, Joshua Homme, Grace Jones en anderen in een explosieve cinemashow van de Belgische Zweed Bjorn Tagemose. Mee te maken op Rock Werchter 2016 op donderdag 30 juni.

“Wat als ik stomme film zou combineren met rockmuziek?”, dacht Bjorn Tagemose. Tot zijn verbazing was nooit eerder iemand op dat idee gekomen. En dus begon er in zijn hoofd een rockopera voor de 21ste eeuw te gisten. De Belgische Zweed (en omgekeerd) is een visueel artiest met een lange staat van dienst in de muziek. Hij maakt foto’s en films en bedacht showconcepten voor namen als Arsenal, Migual Bosé, Editors, The Hives, Grace Jones, Juanes, Ozark Henry en Tiësto. Rockfan is hij sinds zijn eerste keer Motörhead in Vorst-Nationaal in het begin van de jaren ’80.

‘Gutterdämmerung’ – een knipoog naar ‘Götterdämmerung’, de opera van Richard Wagner – is een film in zwart-wit met een minimum aan dialogen die vertoond wordt met begeleiding van een live band en vuurwerksalvo’s. De aanzet was een explosief maar eenmalig concept voor een show van The Hives in Denemarken waarin Tagemose film en pyrotechniek integreerde in een rockconcert. Hij bedacht een film die esthetische verwantschappen heeft met bekende stomme films als ‘Nosferatu’, ‘Metropolis’ of ‘Häxan’, een Zweeds/Deense horrorfilm uit 1922. De verhaallijn ligt in het verlengde van klassiekers als ‘Quadrophenia’ en ‘The Wall’. Kort samengevat: hoe een kleine groep een grote groep probeert te manipuleren. En hoe dat leidt tot rebellie.

De cast bestaat uit rockiconen. Tagemose is er wonderwel in geslaagd om zijn volledige wishlist te realiseren. Dat heeft hij te danken aan Grace Jones, een klant die onder de indruk was van zijn idee en de telefoon nam. Dominogewijs werd zo een dreamteam gevormd. Het zijn stuk voor stuk mensen die zich opgewerkt hebben vanuit de goot (‘gutter’) en die rock ademen: Tom Araya (Slayer), Nina Hagen, Joshua Homme, Jesse Hughes (Eagles Of Death Metal), Grace Jones, Justice, Mark Lanegan, wijlen Lemmy, Iggy Pop, Henry Rollins, Slash en Volbeat. Een anekdote: Lemmy vroeg aan Tagemose waarom Slash er niet bij was. Een paar dagen later was dat geregeld. Henry Rollins was het meest betrokken. Hij schreef de stukken tekst in de film uit. Die zijn heel kort, eerder bindteksten dan dialogen.

‘Gutterdämmerung’ wordt gepresenteerd als een rockshow, voor een staand publiek. Zo ook tijdens Rock Werchter, op donderdag 30 juni. De film wordt begeleid door een groep onder leiding van gitarist Kevin Armstrong (David Bowie, Morrissey, Iggy Pop). De set bestaat uit rockanthems (Black Sabbath, Led Zeppelin, The Stooges…) die worden gezongen door Jesse Smith, een jonge Brit met een stem als Robert Plant. Ook Henry Rollins is er in Werchter bij, als verteller.

Rock Werchter vindt van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli 2016 plaats in het Festivalpark in Werchter met o.a. New Order, Robert Plant and the Sensational Space Shifters, Parov Stelar, Richard Hawley, Courtney Barnett, PJ Harvey, Red Hot Chili Peppers, The Last Shadow Puppets en Florence + The Machine. Alle info: www.rockwerchter.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + 15 =