Régis, Hautière & Hardoc :: De oorlog van de Lulu’s 3: 1916 – De hoop stenen

Hoe zou het de Lulu’s nog vergaan zijn? Dat stelletje kinders dat in 1914, toen de Eerste Wereldoorlog zijn opwachting maakte, op zichzelf aangewezen bleek? Na twee jaar stellen de stilaan opgeschoten jongelui het, gezien de omstandigheden, prima.

Dat valt althans te leren in het derde deel van wat een vierluik moet worden. Het tweede deel van die verhalencyclus is om onduidelijke redenen aan onze aandacht ontsnapt, maar weer aanpikken bij deel drie blijkt absoluut geen probleem.
We vinden onze jonge helden terug in december. Van 1915. De jongelui zwerven door een bos, op de vlucht voor een bommenregen, die uiteindelijk niet zal komen, en het Duitse bezettingsleger, dat zowat altijd en overal te vinden is.

Hun omzwervingen doen de kinderen bij een oude klompenmaker belanden waar ze, behalve een zwiepende bijl en een bord soep, het advies krijgen naar de nabijgelegen stad Guise te trekken. Daar zitten weliswaar ook Duitsers, en geen klein beetje, maar in een stadje heb je nu eenmaal meer kans warmte en voedsel te treffen dan in een winters woud.

Zodoende komen de Lulu’s terecht in “De hoop stenen”, een ietwat denigrerende bijnaam voor wat, althans volgens een van de vaste bewoners, “een paleis van de aristrokrassie van het proljetarjaat” is. Dat zal de kinders wat. In het paleis krijgen ze, naast een warme douche en een bord soep, ook enkele Duitse soldaten achter zich aan, waardoor het tempo van het verhaal opgedreven wordt totdat het album met een donderende cliffhanger ten einde komt.

Was het eerste deel van De oorlog van de Lulu’s nog een boeiend, als strip vermomd jongensboek, dan is het spannende er nu, figuurlijk althans, grotendeels af. Het is boeiend om te zien dat voorzichtigjes geprobeerd wordt een romantische verhaallijn in de vertelling te smokkelen. En het feit dat Duitse soldaten getoond worden als medemensen is natuurlijk ook een stap vooruit in vergelijking met de ietwat minder genuanceerde lectuur die in vroegere tijden in zwang was.

Entertainend is dan ook nu nog het sleutelwoord als het op de Oorlog van de Lulu’s aankomt. Wie een half uurtje zoek te maken heeft tijdens de lange winteravonden vindt hierin gegarandeerd een kort leuk tijdverdrijf. Maar voor het echte werk vallen andere titels aan te raden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 2 =