Pearson :: Hilda: 1. De Trol & 2. De Reus van Middernacht

Scratch opent een blik wonderlijke verhalen voor alle leeftijden. Hilda is gericht op kinderen, maar betovert met de eerste twee verhalen even goed volwassenen. Welkom in de wondere wereld van Luke Pearson.

Hilda is een klein meisje dat samen met haar moeder in een afgelegen blokhut woont. Hun huis wordt omgeven door wonderlijke, magische wezens. Vreemd is dat niet voor Hilda en haar moeder. Voor hen maken al die wezens een onlosmakelijk deel uit van hun omgeving. Hilda wil voor iedereen goed doen en staat dan ook hulpvaardig tegenover elkeen die haar pad kruist. Net die verfrissende mix van fabelwezens en de warme, optimistische kijk van Hilda zorgen er voor dat deze reeks zo apart is.

In het eerste verhaal Hilda en de Trol, is de rode draad nog redelijk los. Hilda’s zoektocht naar een vermeende trol staat centraal en vormt de aanleiding voor haar om verschillende andere wezens te ontmoeten. Hilda en de Reus van Middernacht is al een heel ander album. Daarin ontdekt Hilda dat hun huis omgeven wordt door een heel dorp van kleine wezens die zich bewust onzichtbaar houden. Ze willen Hilda en haar moeder weg uit hun dorp, maar Hilda probeert hen te overtuigen van hun goede bedoelingen. Ze wisten gewoon niet dat er een dorpje was. Tegelijk verschijnt her en der een reuzenfiguur aan Hilda. Ze wil die reus ontmoeten en ze wil weten waarom die zo maar te pas en te onpas opduikt.

Hilda is gericht op een jeugdig publiek. Het is een inventieve strip waarin auteur Luke Pearson ook zijn ei kwijt kan over de wereld van vandaag. De maatschappijkritiek is echter heel subtiel en hij vermijdt te drammerig te worden. Pearson verwerkt in zijn fantasieverhalen heel wat elementen uit lokale mythologieën, wat de albums een noordelijke couleur locale geven. Ook grafisch geeft de wat afgebleekte inkleuring een schijn van ouderwetse kwaliteit. De oorspronkelijke uitgeverij van deze reeks, Nobrow, is de laatste jaren uitgegroeid tot een baken van vernieuwende illustratie- en stripboeken. Dat vernieuwende ligt bij heel wat auteurs in het bewust creëren van een nostalgische sfeer. Luke Pearson is zonder twijfel één van hun meest toegankelijke auteurs. Zijn Hilda-albums zijn een internationaal succesverhaal aan het worden en Pearson tekent daarnaast ook regelmatig kortverhalen voor het Nobrow-jaarboek.

De laatste jaren leek het gewoon aftellen tot het moment waarop een uitgeverij het zou aandurven om Hilda ook in het Nederlands uit te brengen. Het is niet verwonderlijk dat Scratch, een jonge uitgeverij met veel aandacht voor een mooie vormgeving en een kwalitatieve uitvoering, net deze albums oppikt. Momenteel zijn er al vier delen van Hilda in het Engels verschenen. Scratch zal de overige twee delen ook nog dit jaar uitbrengen. We moedigen hen zeker ook aan om deze albums ook aan de verkopers van kinderboeken aan te bieden. Kwaliteit als deze van Hilda laat zich niet beknotten door enge genre-opdelingen tussen prentenboeken en stripverhalen. Met Hilda slaagt Luke Pearson er in om zowel kinderen als volwassenen aan te spreken. Het is met andere woorden echt een stripverhaal voor het hele gezin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 5 =