Open M. Attitudes To Form :: Museum M, L.Vanderkelenstraat 28 te 3000 Leuven

In het Vlaamse cultuur- en museumlandschap zou je Museum M in Leuven niet meteen verbinden met een tentoonstelling van, voor en door jonge, nog niet gevestigde kunstenaars. Met de huidige editie van Open M, die als ondertitel Attitudes To Form draagt, wil M echter oude museumtradities opentrekken.

Curator Ann Cesteleyn is er open over: bij een stereotiepe opdracht vertrekt een curator van een afgebakend thema of concept, waarrond dan vertrouwde kunstenaars geselecteerd worden. Bij Open M gebeurde daarentegen een eerste formele toets op basis van honderden inzendingen. Vervolgens werden de contouren vastgelegd, gevolgd door de selectie van slechts negen kunstenaars. Het uitgangspunt voor de kunstenaars vormden de verschillende artistieke houdingen die je kan aannemen ten opzichte van vorm en ruimtelijkheid.

In een tentoonstelling rond ruimtelijkheid weerspiegelt een exporuimte doorgaans de visie van de kunstenaar. Deze expo valt echter met de deur in huis, zonder dat het ruimtelijk aspect erbij wint. In de gang naar de vijf ruimten hangt een reeks foto’s van Kristien Daem aan de muur met als titel Der Wunsch, Teil eines Bildes zu sein. De serie poogt de relatie tussen kunstenaar en fotograaf te verduidelijken, maar jammer genoeg komt de band tussen ruimte en vorm niet naar voren. Een opstelling van Polien Boons werkt met een statische zwembadladder en een beschermingsdeken dat op de grond ligt, en voortdurend licht op en neer beweegt onder invloed van een ventilator. Het effect op de achtergelegen muur met een zachte golving van het deken, symbool voor de oncontroleerbaarheid van de natuur, blijft echter uit door het niet functioneren van de verlichting.

In een volgende ruimte wordt het concept van de tentoonstelling veel duidelijker. Sofie Haesaerts zet er een driedimensionale sculptuur neer die verplicht om diep na te denken over het figuratieve karakter van een alledaags object zoals een houten bal en een wiskundig uitgekiende constructie.

De tentoonstelling breekt pas echt open in de laatste grote ruimte. Johan Gelper creëerde voor de tentoonstelling een werk getiteld Object In A Spheric Theme. Door het inbedden van een bezemsteel in een geheel van wiskundig uitgekiende vormen zoals parabolen, cirkels en diagonalen, ontstaat er een echte dialoog tussen vorm en ruimte. Een echte revelatie vormt het werk van Line Boogaerts: door een binnenraam van het museum zien we hoe pigmenten en schoonmaakmaterialen op de achterliggende architectuur inwerken. Het binnenraam werd met zeep en zeem donker gemaakt, maar er zijn genoeg openingen die het buitenlicht opvangen en ons een blik gunnen op de architectuur en het tijdsaspect.

Open M is zeker een verdienstelijke poging van M in Leuven om haar uitstraling, haar doelpubliek en haar concept te verbreden. Het gebruik van niet minder dan vijf ruimtes voor de tentoonstelling kan alleen maar gezien worden als een geloof in de toekomst van deze manier van exposeren. Het samenbrengen van negen kunstenaars in één coherent geheel loopt echter gedeeltelijk spaak door de technische vereisten van enkele kunstwerken. De eigen invalshoek naar vorm en ruimte toe raakt hierdoor wel eens ondergesneeuwd door puur formalisme bij enkele deelnemers.

Open M. Attitudes To Form loopt nog tot 30 augustus 2015 in Museum M, L. Vanderkelenstraat 28 in Leuven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × een =