Sale & Loeb :: Superman: Voor alle Seizoenen

Wie maakte het perfecte Superman-verhaal? Een dergelijke vraag is uiteraard onmogelijk te beantwoorden. Maar Tim Sale en Jeph Loeb deden een verdomd goede poging.

In 1998 verschenen de vier losse delen van Superman: Voor Alle Seizoenen. Tim Sale en Jeph Loeb hadden net hun meest roemruchte samenwerking achter de rug met Batman – De Lange Halloween. Al van in het begin van de jaren ‘90 werken beide heren regelmatig samen. Loeb en Sale is één van de meest typische duo’s in de Amerikaanse comicwereld. Beide werken ook met andere auteurs samen, maar het blijven toch hun gezamenlijke projecten die blijkbaar de grootste indruk achter laten bij de liefhebbers van hun werk.

In Superman: Voor Alle Seizoenen keren de auteurs terug naar Smallville. Ze vertellen van de begindagen van Clark Kent, hoe die opgroeit in het landelijke Smallville en op een bepaald moment naar Metropolis trekt om daar superheld te worden. Net in Smallville kan Superman echt een menselijk personage worden. Zijn frustraties en verliefdheden zijn herkenbaar als eigenschappen van gewone mensen. Ver weg zijn de kosmische verhaallijnen waarin vooral belangrijk is of Superman krachtig genoeg zal zijn om deze of gene tegenstander in de pan te hakken. Wie graag de menselijke kant van Superman ziet, kan nergens beter terecht dan in Voor Alle Seizoenen.

Clark Kent is bijna meerderjarig. Zijn jeugd in Smallville loopt stilaan ten einde. Hij merkt zelf steeds vaker dat zijn onmetelijke krachten ervoor zorgen dat hij Smallville zal moeten verlaten. Toch beseft hij dat het geluk dat hij zal achterlaten, niet voor de hand liggend is. Toch bevalt het leven in Metropolis, als beginnend onderzoeksjournalist bij de Daily Planet hem evenzeer. Net die onzekerheid tussen twee werelden maakt Voor Alle Seizoenen tot zo’n prachtig verhaal.

De Lange Halloween wat kaler blijft met een vlakke inkleuring.

Als scenarist is Jeph Loeb niet geheel onbesproken. Hij schreef al heel wat gedrochten van strips die over de hele lijn neergesabeld werden, door pers én publiek. Hij lijkt zich vooral gespecialiseerd te hebben in ‘evenementscomics’. Daarbij was het vooral de grote naam van de tekenaar die het publiek wel zou overtuigen, eerder dan het verhaal dat Loeb erbij verzonnen had. Het is dan ook vreemd dat zijn werk met Tim Sale sterk contrasteert met dat beeld van de gemakzuchtige, op effecten beluste scenarist. Het werk van Loeb en Sale samen behoort meestal tot het betere wat de Amerikaanse comic te bieden heeft. Het lijkt dan ook niet overdreven om te stellen dat beide auteurs het beste in elkaar naar boven brengen.

Met Superman: Voor Alle Seizoenen heeft RW alweer een mooie klassieker uit de VS vertaald naar het Nederlands. Het is fijn dat ze de voorkeur geven aan een mix van recente verhaallijnen met tijdloze klassiekers. Net die klassiekere werken zijn vaak wat naar de achtergrond verdreven. Met Superman: Voor Alle Seizoenen toont RW ons eens te meer wat voor moois het Amerikaanse stripverhaal te bieden heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − vijf =