Taymans :: De Hand van Pangboche 1

De zin voor avontuur van André Taymans neemt niet af met de jaren. Na Caroline Baldwin is het nu de even jonge maar blonde Roxanne Leduc die de avonturen mag beleven. Dit album leidt haar naar het intrigerende Nepal.

Wanneer een man Roxanne Leduc een belangrijk relikwie toevertrouwt, gaat voor haar een nieuwe wereld open. Het gaat om een gemummificeerde vinger van een yeti die eerder gestolen zou zijn uit het klooster van Pangboche. Roxanne wordt gebeten door het verhaal achter deze vondst en gaat op onderzoek uit. Diefstal en bedrog blijken aan de orde van de dag te zijn bij al wie met dit relikwie al in contact kwam. Historische waarheid en legendevorming wisselen elkaar af in de geschiedenis van dit voorwerp.

André Taymans is de schepper van de klassieke avonturenreeks Caroline Baldwin. Tussen 1999 en 2012 verschenen zestien delen. Nadien werd het stil. Nu start Taymans een tweeluik rond Roxanne Leduc, waarmee hij tegelijk teruggrijpt naar een ouder personage. In 2000 al publiceerde hij het verhaal La Traque, wat het eerste deel van een nieuwe reeks rond diezelfde Roxanne Leduc moest worden. Uiteindelijk is het anno 2015 toch zo ver. In De Hand van Pangboche zal Roxanne alleszins al twee delen lang fungeren als hoofdpersonage. De toekomst van Caroline Baldwin blijft voorlopig onzeker. De verstandhouding tussen Taymans en zijn oude uitgeverij (Casterman) zou niet meteen tot vrolijkheid stemmen. Daarom stapte hij voor De Hand van Pangboche over naar Paquet. Langs die weg kon een vertaling bij het nieuwe Gorilla (die een samenwerking met Paquet sloten) niet lang uitblijven.

Met zijn klassieke en vrij statische stijl zal André Taymans nooit een grote publiekslieveling worden. Toch heeft hij met degelijke senario’s en een standvastige stijl een vast publiek weten te vinden dat hem nu ongetwijfeld volgt naar deze nieuwe reeks. Begin jaren ‘90 debuteerde hij met het tweeluik Nero Wolfe en het one-shot Alex Nora – Operatie Bolivar. Zijn werk werd meteen opgepikt in het Nederlands en het merendeel van zijn grote productie werd nadien ook vertaald. Caroline Baldwin werd doorheen de jaren geregeld afgewisseld met one-shots of korte reeksen. Toch zal André Taymans vooral bekend blijven van zijn klassieke avonturenverhalen in een exotische setting en een sterke vrouwelijke protagonist. Laat De Hand van Pangboche nu perfect in dat plaatje passen.

De Hand van Pangboche is één van de drie albums waarmee uitgeverij Strip 2000 de nieuwe imprint Gorilla lanceert. Het eerste deel van Mauro Caldi recenseerden we eerder al bij enola.be en ook Nora Stalle, een nieuwe reeks van François Walthéry en Bruno Di Sano, behoorde tot het pakket. Meteen maakt Gorilla duidelijk welk type strips zij willen uitgeven: klassieke, licht naïeve avonturenstrips. Die aanduiding mag zeker niet als negatief beschouwd worden. Ontspannende strips die zich niet realistisch willen voordoen, daar gaat het om. De stijl van de Dupuis-reeksen uit de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw lijken de bron van inspiratie, overgoten met een hedendaagse saus. We hopen dat Gorilla zich aan die visie kan houden en zo een fonds kan uitbouwen dat gebaseerd is op een inhoudelijke keuze van de uitgever. Maar al te vaak willen uitgevers na een eerste succes zo snel mogelijk het fonds verbreden. Hierdoor verliest men al te vaak aan eigenheid en verzandt het aanbod tussen de massa aan andere stripverhalen die elke week de winkels overspoelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + vier =