Mignola & Byrne :: Hellboy: 1. Kiem van het Kwaad

Mike Mignola’s magnum opus Hellboy krijgt een tweede kans in het Nederlands. RW start opnieuw met Kiem van het Kwaad. Het verhaal krijgt van hen echter een mooie hardcoveruitvoering.

In 1994 tekende en schreef Mike Mignola (samen met John Byrne) een eerste volledig eigen stripreeks. De jaren voordien had Mignola naam gemaakt met talloze covers voor zowel DC als Marvel. Hij tekende ook de one-shot Gotham by Gaslight (1989, op scenario van Brian Augustyn) en werkte samen met schrijver Howard Chaykin. Hellboy is een demon die door een magisch ritueel opgeroepen wordt op aarde en daar achterblijft. Mignola speelt met de clichés van nazi’s en het occulte. Daarna springt het verhaal naar het heden, waarin Hellboy werkt voor het Bureau for Paranormal Research and Defense (BPRD), samen met collega’s als Abe Sapien of Liz Sherman. De dood van professor Bruttenholm, een getuige van Hellboys komst op aarde en een soort mentor van de rode demon zorgt ervoor dat Hellboy op onderzoek gaat.

Kiem van het Kwaad was de eerste miniserie die over Hellboy gemaakt werd. Sindsdien is de figuur een icoon uit de populaire Amerikaanse cultuur geworden. De twee films die Guillermo del Toro over Hellboy maakte, droegen in grote mate bij tot de populariteit. In stripvorm heeft Mike Mignola het universum van Hellboy ondertussen uitgebouwd tot een geheel van verschillende reeksen. Zo verschijnen er verhalen over nevenpersonages als Abe Sapien en heeft ook het BPRD een eigen reeks gekregen. Mignola zelf schrijft vele verhalen nog zelf, maar ziet er bij elke comic die verschijnt nauwlettend op toe dat de sfeer en de eigenheid van zijn creatie behouden blijft.

Enkele jaren geleden bracht De Vliegende Hollander al een vertaling van dit verhaal op de markt. Na korte tijd hield die uitgeverij het echter voor bekeken waardoor de geplande vervolgen niet verschenen. RW voorziet voor 2015 alvast wel die vervolgen uit te brengen. Daarin kunnen we al uitkijken naar de onthulling van de echte naam van Hellboy en het hoe en waarom van zijn stenen vuist. Ook de nevenpersonages in de reeks zijn meer dan intrigerend genoeg om stof tot verdere verhalen te bieden.

Hoe sterk de wereld ook mag zijn die Mike Mignola in Kiem van het Kwaad (samen met John Byrne) gecreëerd heeft, een groot deel van de aantrekkingskracht van deze strip komt toch voort uit het sfeervolle en unieke tekenwerk. Er zijn maar weinig tekenaars van wie het werk zo persoonlijk is. De stijl van Mike Mignola wordt wel regelmatig gekopieerd, maar eigenlijk nooit op een geslaagde manier. Sfeer krijgt voorrang op realisme. Net dat past zo goed bij de donkere wereld vol met mysteries die in Kiem van het Kwaad meteen zo overtuigend gepresenteerd werd. RW biedt de Nederlandstalige lezer opnieuw de kans om een rijke schatkamer van verhalen te ontdekken. In hun beginperiode waren er (ook bij ons) nog twijfels of er wel voldoende lezers te vinden zouden zijn die de originele versies van deze strips nog niet gelezen hadden. Nu ze hun eerste reeksen volledig in vertaling kunnen afronden (o.a. Transmetropolitan en Before Watchmen), is ook bij ons de overtuiging gegroeid dat RW een blijver is. Zo zullen wellicht heel wat lezers overtuigd raken van de prachtige uitvoering.

Hellboy – Kiem van het Kwaad is een sterke start van de nieuwe reeks. De tekeningen én het scenario zijn van een hoge kwaliteit en kunnen zeker ook liefhebbers bekoren die niet zo snel naar Amerikaanse stripverhalen grijpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 + 5 =