Jeroom :: Knuffelbos – Het Boek

Is Knuffelbos een aanklacht tegen de verzuring van de samenleving of werkt Jeroom met zijn strookgags aan het redden van de planeet? Allerminst, maar grappig is zijn nieuwe boek dan weer wel.

Een viertal gekke dieren houdt van vrolijke dansjes onder het roepen van ‘Dansen! Dansen! Dansen!’. Tegelijk zijn deze schattige dieren moorddadige en perverse wezentjes. Met de strips en collages van Knuffelbos verfijnde Jeroom voor Humo zijn al gekende humorstijl. Het contrast tussen lieflijkheid en afschuw was nooit eerder zo scherp en drastisch. In dit boek bundelt Jeroom de Knuffelbos-strips die eerder in Humo verschenen. Wij lazen met veel plezier deze nieuwste Jeroom-creatie en het viel ons op hoe sterk de teksten in zijn werk zijn. De perfecte dosering van de tekst over de drie plaatjes, draagt in grote mate bij tot het lacheffect van elke grap.

Bij enola.be toonden we ons eerder al als liefhebber van Jeroom. Als cartoonist van Humo maakt hij al meer dan vijftien jaar lang cartoons. Na studies aan Sint Lucas in Gent tussen 1996 en 1998 ging hij er meteen aan de slag. Naast zijn solowerk, werkte hij ook samen met Jonas Geirnaert en andere coryfeeën uit de stal van Woestijnvis. Zijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld zorgde voor een aanzienlijke boost in populariteit. In de huidige jaargang van dat televisieprogramma fungeert Jeroom er als jurylid. Het is dan ook niet onverwacht dat zijn nieuwste boek bij Drie (imprint van Manteau) verschijnt, de uitgeefpoot van De Vijver. Stilaan lijkt de auteur Jeroom meer en meer in de schaduw te staan van de mediafiguur Jeroom en het potentiële publiek van Knuffelbos blijft groeien. Het is aan de uitgeverij om daar nu op een slimme manier op in te spelen.

Wat het meest opvalt aan het nieuwe boek is de vorm, want op elke pagina vindt de lezer één strookgag. Het boek is gedrukt op stevig papier, in een liggend formaat en het heeft de dikte van een kloeke baksteen. Niet meteen een toonbeeld van vlotte leesbaarheid, maar Jeroom lijkt hierin wel de Vlaamse Chris Ware. Elk nieuw album krijgt een al even nieuw formaat mee. Voor de liefhebbers van stevige humor blijft Jeroom alleszins gefundenes fressen. In Knuffelbos werkt zijn combinatie van collages en tekeningen ook bijzonder goed. Het zijn vaak net de collages die voor wat welkome absurditeiten zorgen tussen het grovere geweld van de diertjes. Net in het absurdisme zit volgens ons de evolutie van Jerooms werk. Daarin varieert hij meer en toont hij aan dat zijn werk verscheidener is dan vaak wordt gedacht. Hij is ook een van de weinige cartoonisten die regelmatig nieuwe personages bedenkt waarrond hij nieuwe reeksen van strips opzet. Meestal houden zijn collega’s zichzelf lang vast aan een bepaalde creatie, waardoor het vet al snel van de soep is. Door de afwisseling houdt Jeroom zichzelf fris. Een tweede Knuffelbos hoeft er dus van ons zeker niet te komen, maar met dit boek valt er voldoende te genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − 6 =