Goblet & Pfeiffer :: Meer als het klikt

Het is moeilijk balanceren op het koord tussen strip en kunst. Uitgeverij Bries leverde weer een voorbeeld af van hoe je met wat tuimelwerk tussenin veilig aan de overkant geraakt.

Meer als het klikt is het gevolg van de klik tussen de Brusselse Dominique Goblet en de Berlijnse Kai Pfeiffer. Ze werkten al eerder samen voor een bijdrage aan een themanummer van het literaire tijdschrift DW B: ZZZZZZZ. De laatste graphic novel. Dat bleek een sneak preview van wat de auteurs een ‘work in progress’ noemden: Plus si entente (Meer als het klikt). Alle ingrediënten zaten er toen al in: zaad, geobsedeerde kreeften, roodgeranselde billen, hoge grasfallussen … Het zou echter nog drie jaar duren vooraleer ze het totaalplaatje naar buiten konden/durfden brengen.

Door hun werkwijze kleuren Goblet en Pfeiffer alvast buiten de lijntjes. Ze gebruikten de cut-up techniek, oorspronkelijk een literaire vorm waarbij teksten of zinnen verknipt worden om zo nieuwe teksten te vormen. Die techniek gebruikte David Bowie trouwens ook vaak voor zijn songteksten. Maar hier werd er dus gewerkt met tekeningen. De auteurs verdeelden telkens een A4-vel in vier vakken die opgevuld werden met tekeningen uit hun fantasie- of gevoelswereld. Nu eens vulden ze elkaar aan, dan weer werkte iemand een volledige A4 af. Uiteindelijk werden de vier vlakken uitgeknipt en in een bepaalde volgorde weer samengebracht op een A4, al dan niet aangevuld met een overgangstekening of een stuk tekst om zo tot een verhaal te komen.

Het moet gezegd: Bries levert weer een ultraverzorgde uitgave af. Een mooi lijvig A4-formaat met 180 pagina’s die telkens oplichten door kleur en vorm. Beide dames hebben verschillende technieken door elkaar gebruikt en ook heel wat geëxperimenteerd, iets wat de echte stripliefhebber vaak een verveelde geeuw ontlokt. Maar Goblet en Pfeiffer komen er steeds mee weg door op de juiste plaats een vleugje humor of een duidende tekst aan te brengen. De inspiratie die ze elkaar geven heft het geheel op. Dat merk je vooral als je Goblets vorige boeken Net doen alsof is ook liegen en het eerdere Souvenir d’une journée naast deze uitgave legt. Met twee durf je meer en dat zie je. Heel wat conventies worden met de voeten getreden en daar kan je niet rouwig om zijn.

Toegegeven, de eerste helft vergt wat doorzettingsvermogen als je een inleiding op een verhaal verwacht. Het zijn eerder flitsen van wat een verhaal kan worden, maar dan zie je waar de auteurs, per toeval, naartoe wilden met hun verhaal. Het lijkt alsof je even met hen mag meedenken, wat natuurlijk nonsens is. De tweedracht die ze zaaien maakt het interessant: eerst beklemmend, dan weer hilarisch, abstract tegenover figuratief, fantasie tegenover realiteit … Het maakt het geheel alleen maar spannender.

Voor wie neigt naar de actieve of meer verhalende strip: links laten liggen of je laten verrassen. Voor zij die het experiment niet schuwen of houden van gedurfde schoonheid in het leven: aanschaffen die handel! Ook een pluim voor Bries, die er toch maar weer in slaagt om de ‘andere’ stripuitgaven een forum te bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

dertien − 7 =