Twin Peaks: the entire mystery

25 jaar nadat de pilootaflevering werd gefilmd, komt de legendarische tv-serie Twin Peaks uit in een limited edition blu-ray box. De set bevat alle 29 afleveringen van de reeks, de film Fire Walk with Me, die David Lynch in 1992 maakte over de laatste week uit het leven van Laura Palmer én een indrukwekkend stel extra’s. Een aantal daarvan werden overgenomen van de eerder uitgebrachte dvd’s, maar de blikvanger van deze nieuwe uitgave is een compilatie van 90 minuten (!) geschrapte scènes uit Fire Walk with Me, die nooit eerder te zien waren.

De serie

Het is moeilijk om te vatten hoe groot de hype rond Twin Peaks begin jaren negentig wel was. David Lynch, die op dat moment zijn cultreputatie volop aan het uitbouwen was met art house-hits als Blue Velvet, keerde zich, samen met co-creator Mark Frost, naar de televisie, om te proberen iets nieuws te doen met het medium. TV-series die mikten op kwaliteit waren er natuurlijk al wel geweest, maar bleven eerder zeldzaam. Het tv-landschap bestond nog voor een groot deel uit clichématige flikkenseries, waarin elke aflevering resoluut op zichzelf stond, zodat de kijker op elk moment kon inpikken. Dit waren de tijden van McGyver, The A-Team en Magnum, P.I. Op zijn best had je Hill Street Blues, dat meer kwaliteit bood en op zijn minst een rode draad doorheen zijn afleveringen weefde, hoewel elke episode nog altijd afzonderlijk te bekijken was, met een case of the week.

Twin Peaks ging daar resoluut tegen in: het bracht de structuur van een soap, met één verhaal dat simpelweg doorloopt over de afleveringen, naar het (ogenschijnlijke) genre van de misdaadserie. Inpikken was nagenoeg onmogelijk: in elke aflevering werden er wel nieuwe personages geïntroduceerd en plotpunten uit aflevering 1 werden opeens relevant in aflevering 5. Als je niet mee was vanaf het begin en je lette niet goed op, dan was het afgelopen voor je. En dit, uiteraard, in een tijd toen traditioneel analoog kijken de enige optie was: binge watching bestond nog niet en een gemiste aflevering inhalen kon alleen als je hem op videotape had opgenomen. Iets dat veel fans trouwens deden, naar verluidt: elke aflevering tapen en achteraf opnieuw bekijken, soms meerdere keren, om hints te vinden en de fijnere nuances van de plot te vatten.

Dat ging allemaal prima, tot zender CBS aan het begin van het tweede seizoen Lynch en Frost verplichtte om de identiteit van Laura Palmers moordenaar te onthullen. De makers waren dat eigenlijk niet van plan: de moord op Laura moest als rode draad dienen, om dan alle andere soapy intriges tussen de personages te stutten, en dat voor onbeperkte tijd. Lynch en Frost hadden weinig keus en kregen achteraf op een bittere manier gelijk in hun argumentatie. Eens we weten who killed Laura Palmer, zakt de serie langzaam maar zeker in elkaar. Die onthulling zelf levert een immens spannende aflevering op, daar niet van, maar daarna is de rek er duidelijk uit. De kijkers haakten af en CBS besloot Twin Peaks stop te zetten. David Lynch, die het duidelijk echt geen fuck meer kon schelen en gewoon ongegeneerd zijn zin wou doen, regisseerde de laatste aflevering en maakte er een ultieme, surrealistische mind bender van – ironisch genoeg de beste aflevering van de serie sinds de onthulling van de moordenaar.

In 1992 kwam de film Fire Walk with Me uit, die destijds slecht werd ontvangen door critici en publiek. De mensen waren Twin Peaks beu en bovendien ontketende Lynch voor de film meer dan twee uur al zijn gesjeesde duivels, wat niet alle fans van de serie (die ondanks alles toch vrij lineair te werk ging) konden waarderen.

Het verhaal van Twin Peaks, dat zo uitbundig gestart was, leek te eindigen op een sisser, maar de tijd is goed geweest voor dit curiosum. Het publiek is zo gewend geraakt aan gelijkaardige prestigieuze series, dat de excentrieke toon, zelfs in het tweede seizoen, meer gewaardeerd wordt – een serie màg moeilijk en vreemd zijn. Ook is de cult rond Lynch er alleen maar groter op geworden, wat er voor heeft gezorgd dat Fire Walk with Me achteraf bekeken toch echt wel in zijn carrière bleek te passen.

De bluray

Het hele verhaal bereikt ons nu in een bluray-box die definitief hoort te zijn (hoewel de eerdere dvd-uitgaven ook al niet mis waren). De box wordt in beperkte oplage verspreid en is in België alleen te koop bij Mediamarkt en bol.com. Wie niet vies is van internationale online shops, heeft echter meer opties.

De box zelf is al een absoluut hebbeding op zich: het is opgevat als een soort juwelendoosje, dat je van onder naar boven moet openklappen, en dan vasthangt met een lintje. (Tijd nodig om uit te zoeken hoe ik de box moest openen zonder hem kapot te maken: 10 minuten.) Vervolgens kan je door de verschillende discs bladeren, die vastzitten in kartonnen pagina’s, bedrukt met iconische beelden uit de reeks. De geek in mij voelde zich gelukkiger dan ik durf toegeven.

Beeld- en (vooral) geluidskwaliteit zijn prima. Het blijft televisie van begin jaren negentig, dus je ziet wel dat de scherptegraad hier en daar kunstmatig opgedreven is, met lichte korrel in het beeld als gevolg (let op de lucht achter Sheriff Truman en Officer Dewey in de scène waarin Laura Palmers lichaam ontdekt wordt). Maar gezien de leeftijd van het bronmateriaal ziet de serie er verrassend scherp uit, met goede kleuren. Wat nog meer opvalt, is de indrukwekkende upgrade van het geluid, met veel aandacht voor subtiele omgevingsgeluiden en warme, volle muziek.

Extra’s: meer interviews dan een mens kan bekijken, introducties van “the log lady” voor elke aflevering, een round table-discussie met o.a. Lynch en Kyle Machlachlan over de serie (inclusief de problemen die in het tweede seizoen ontstonden), een making of van ongeveer 105 minuten én uiteraard de exclusieve 90 minuten aan deleted scenes uit Fire Walk with Me. Neem dus gerust twee weken vakantie op uw werk om alles rond te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + 16 =