Van den Broek & Roozen :: Uuterwaerdt: 1. Fout in de oorlog

Strip 2000 specialiseert zich hoofdzakelijk in albums van gagstrips. Toch publiceren ze nu en dan ook een langer verhaal. Uuterwaerdt is alleszins een pleidooi voor meer van dergelijke lange verhalen.

Met een groot lente-offensief wist uitgeverij Strip 2000 zich de afgelopen weken in de kijker te werken. Een groot aantal nieuwe albums verschenen in de winkels. De missie van de uitgeverij om de Nederlandse humorstrip te vereeuwigen in albums, wordt verdergezet. Vele cartoons en gags verschenen immers enkel in een tijdschrift of krant. In albumvorm krijgt het werk vande auteurs nu eindelijk meer erkenning. Uuterwaerdt verscheen in voorpublicatie bij Eppo. Nu is Fout in de Oorlog eindelijk ook beschikbaar in albumvorm. Scenarist Herman Roozen en tekenaar Daniel van den Broek maken van dit eerste deel alleszins een uitnodigende opening van de reeks. Later zal Strip 2000 ook het tweede verhaal van Uuterwaerdt in albumvorm uitbrengen.

Op het landgoed Uuterwaerdt wordt de jaarlijkse familiedag voorbereid. Herald Berkhout, de zoon van de dienstbode, komt die dag een handje helpen. Hij krijgt voor een mogelijke onderzoekspost aan de universiteit een moeilijke opdracht mee die hij op Uuterwaerdt moet uitvoeren. Zo zou de overleden man van de barones een foute rol gespeeld hebben in de oorlog. Dat moet Herald uitzoeken. Het zal er op aankomen voorzichtig te werk te gaan. Toch zet Herald al gauw meer onthullingen in gang dan hij eerst gedacht had.

Fout in de Oorlog is een mooi afgerond verhaal. Hoewel er ook een tweede verhaal van Uuterwaerdt gemaakt werd, is dit eerste album toch perfect apart te lezen. Het toont aan dat Herman Roozen meer kan dan hilarische gags verzinnen voor kortere strips. De locatie en de personages worden mooi aan het begin van het verhaal voorgesteld, waardoor de lezer vlot de wereld van Uuterwaerdt ingetrokken wordt. Roozen zelf geeft aan dat Uuterwaerdt tot twee verhalen beperkt zal blijven. Een verder vervolg zit er niet meer in. Na het lezen van Fout in de Oorlog kunnen we dat alleen maar jammer vinden. Het album toont ook eens een ander gezicht vanuitgeverij Strip 2000. Hun catalogus bulkt immers van de strips in stroken of op één pagina. Uuterwaerdt is een grappig en intrigerend avonturenverhaal, in de traditie van een reeks als Het Felix Flux museum.

Daniel van den Broek is bovendien één van de leukste nieuwe tekenaars die de laatste jaren in Nederland zijn opgestaan. De man is al jaren actief in de stripwereld, met vele bijdragen aan Jan, Jans en de kinderen, een Nederlandse evergreen die het nooit echt tot een succesnummer heeft kunnen schoppen in Vlaanderen. Vorig jaar publiceerde hij via De Stripgilde samen met scenarist Ivan Claeys een eerste deel van Turpin. Nu verschijnt met Fout in de Oorlog een al wat ouder werk van van den Broek in albumvorm. Zowel Turpin als Uuterwaerdt staan grafisch toch een eind af van zijn werk voor Jan, Jans en de kinderen. Daarin blinkt hij natuurlijk meer uit in het imiteren van de stijl van Jan Kruis. Uuterwaerdt toont de eigen persoonlijkheid van van den Broek. Na Turpin is Uuterwaerdt opnieuw een geslaagde humoristische avonturenstrip. Op een volgend deel van Turpin bestaat nog meer kans, wat we zeker appreciëren. Daniel van den Broek toont dat hij voldoende in zijn mars heeft om een eigen reeks te dragen. Met een tweede deel van Uuterwaerdt dat nog op uitgave wacht, hebben we alleszins nog iets om naar uit te kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × drie =