Robert van Raffe :: Zonder filter

Waar stopt het spel en waar begint de realiteit? Die vraag komt op wanneer het over Robert van Raffe gaat, de jonge Nederlandse grafische kunstenaar die met Zonder filter zijn eerste, imponerende stripverhaal aflevert. Van Raffe laat de lezer daarin zonder schroom meekijken in de zoektocht naar zichzelf.

Dandy Raffe, zo heet het eenmansbedrijf dat Robert van Raffe runt. Je kan het contacteren voor grafische opdrachten allerhande, van stijladvies, over letterontwerp tot de vormgeving van websites. Daarnaast is van Raffe sinds de tweede helft van het vorige decennium actief als striptekenaar, een activiteit die van start ging tijdens zijn studies aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar hij Arts, Media & Design volgde.

Het is tijdens die studie dat van Raffe in contact kwam met het dandyisme, wat een bepalende invloed zou hebben op zijn verdere leven en werken. Van Raffe begint in dezelfde periode ook autobiografische strips te tekenen en gaat publiceren in bladen als Zone 5300 en Eisner, waarmee ook buiten de Academie zijn reputatie gestaag groeit.

Die reputatie is voor een groot deel opgebouwd rond het omarmen van het dandyisme, waardoor de jonge van Raffe niet onopgemerkt blijft. Een ironisch uitdragen, noemt Zone 5300 het, en in Zonder filter gaat van Raffe meermaals zelf op zoek naar hoe hij het Dandyschap op een juiste manier kan dragen.

Daarmee vormt Zonder filter een fascinerend coming of age-verhaal. De strip volgt de ontwikkeling van een jongeman, de zoektocht die hij op de grens van volwassenheid onderneemt. Met uiteraard typische ingrediënten: gebroken harten, gesprekken die nergens heen gaan, een alcoholinname die ongezonde proporties aanneemt: you name it. Daarbovenop laat van Raffe ongegeneerd zien hoe hij op zoek gaat naar zichzelf en daarbij meer dan eens tegen een muur aanknalt. Met zulke ingrediënten kan het klinken of botsen, maar van Raffe weet wonderwel een gebalanceerd verhaal te brengen, dat bovendien een humoristische ondertoon bevat.

Die zoektocht komt eveneens tot uiting in de vormgeving van het boek. Van Raffe wisselt geregeld van stijl en aanpak, een gedurfde zet, waar hij echter wonderwel mee wegkomt, waardoor Zonder filter over de ganse lijn een puike prestatie genoemd kan worden. Of van Raffe al dan niet een dandy is of gewoon alles en iedereen een rad voor de ogen draait, doet er uiteindelijk zelfs niet toe. Het enige nadeel dat aan het gegeven hangt, is dat het risico op een gimmick om de hoek loert. Al valt daar mogelijk net zo goed een boeiende stripvertelling uit te halen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 4 =