Toledano & Robledo :: Ken Games: 1. Steen, 2. Blad & 3. Schaar

Strakke thrillers. Wij houden er wel van. Zeker als ze dan ook nog eens zo strak getekend zijn als Ken Games van de Spanjaarden Marcial Toledano en José Robledo.

Uitgeverij Saga heeft de aangename gewoonte om reeksen in afgeronde gehelen uit te brengen. Zo publiceren ze nu meteen de drie delen van Ken Games. Recent verscheen wel een vierde deel in het Frans, maar dat betreft een losstaand verhaal, een soort prequel bij het hoofdverhaal. Dit hoofdverhaal hebben we in één leesbeurt helemaal kunnen verwerken en het moet gezegd worden, dit maakt het lezen van Ken Games toch een stuk intenser. Het tempo van het verhaal ligt erg hoog en zorgt ervoor dat je blijft lezen tot aan het einde. Tegelijk kan je als enthousiaste koper van deze albums nooit bedrogen uitkomen, wanneer de publicatie van de reeks onderweg stopgezet zou worden. Applaus dus voor Saga, die het afgelopen jaar blijk gaf van een goede neus voor intrigerende reeksen die vaak net iets buiten het verwachtingspatroon van de vaste striplezers vallen.

Pierre, Thierry-Jean (TJ) en Anne zijn drie vrienden. Anne is samen met TJ, die op zijn beurt een jeugdvriend is van Pierre. Zowel Pierre als TJ zijn bezeten van wiskunde. De drie vrienden houden echter ook het een en ander voor elkaar achter. En dat is dan nog licht uitgedrukt. Zo is Pierre een beloftevolle bokser en brengt TJ zijn tijd eerder door in het gokcircuit dan op zijn job bij de bank. Ook de lieftallige Anne is heel wat minder onschuldig dan ze op het eerste zicht lijkt. De drie vrienden raken steeds meer verstrikt in een kluwen van geweld en wraak. Meer en meer komen ze ook in de buurt van elkaars geheimen, die ze kost wat kost willen bewaren. De vraag wordt dan ook wie er zich eigenlijk nog bedrogen mag voelen in deze carrousel.

Het is opmerkelijk hoe strak scenarist José Robledo de teugels van Ken Games in handen houdt. Puzzelstukje na puzzelstukje legt hij op het bord en de lezer volgt hem gedwee in dit spel van misleiding. Ken Games is het internationale debuut van dit Spaanse duo en het verhaal wordt bijzonder professioneel uitgewerkt. Soms dreigt Robledo zich een beetje te verliezen in wendingen en overgangen tussen scènes, waardoor bepaalde passages complexer worden dan nodig.

Marcial Toledano imponeert evenzeer. Zijn realistische tekeningen zijn vloeiend en vol beweging. In de gezichten zagen wij sporen van Frank Quitely, gecombineerd met de zuiderse flair van hun mentor José Luis Munuera. Ken Games is alleszins een kennismaking met twee straffe, nieuwe talenten. Ze werken ook duidelijk als een duo aan hun projecten. Zo werkten ze recent samen nog een deel uit van de conceptreeks WW2.2.

Ken Games is alleszins een indrukwekkend visitekaartje dat het duo afgeeft. Op basis van de reacties in de pers lijken ze zeker een publiek te bereiken. Het maakt benieuwd naar het verdere parcours dat de beide auteurs in de nabije toekomst zullen bewandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × twee =