GLIMPS :: Tien om te zien

Vrijdag en zaterdag vindt in Gent opnieuw het grootste showcasefestival van het land plaats. Glimps brengt meer dan zestig opkomende en gloednieuwe namen naar de binnenstad, verspreid over meer dan tien locaties. Om u wegwijs te maken in de wirwar van bands maakten we deze selectie.

Vrijdag, Charlatan Zaal, 20.10 u. – 20.50 u., Bosco Delrey

Openen doen we meteen met een speciale artiest. Deze wacko uit New Jersey blaast lo-fi gitaarspel nieuw leven in met eigentijdse beats en vintage synthesizers. Noem het gerust surrealistische gospelpop met een dansbare groove. Warm u alvast op met het absurde maar catchy “Space Junky.”

Vrijdag, Kinky Star, 22.20 u. – 23.00 u., The Feather

Sommigen kennen Thomas Medard misschien van bij het Luikse Dan San. Met Invisible is hij nu toe aan zijn eerste soloplaat, onder de roepnaam The Feather. En het sologegeven mag je gerust letterlijk nemen: hij nam zelf alle instrumenten en de productie voor zijn rekening. Medard moet een gevoelige ziel zijn, want het resultaat is dromerige, melancholische pop. Luistertip: “Sights”.

Vrijdag, Lakenmetershuis, 22.20 u. – 23.00 u., Oum Shatt

Drie rare snuiters uit Berlijn die een minimale vorm van rock-‘n-roll brengen, met Arabische referenties en duidelijke surfinvloeden. Klinkt aanlokkelijk, niet? Luister dan zeker naar “Power To The Women Of The Morning Shift”. De band omschrijft zichzelf als “Ian Curtis naakt in Caïro, om drie uur in de ochtend”. Dit wordt geen normaal optreden: dat weten we nu al.

Vrijdag, Vooruit Brugzaal, 23.30 u. – 00.10 u., YAST

De dromerige, naïeve muziek van dit gezelschap uit Noord-Zweden heef iets zomers — je zou voor minder als je uit het hoge noorden komt –, maar het is allerminst oppervlakkige pop. Je zou het best kunnen vergelijken met Deer Hunter. Elk nummer bloeit wijds open tot een meeslepend geheel. Luister maar eens naar “Stupid”.

Vrijdag, Balzaal Vooruit, 00.20 u. – 01.00 u., Flying Horseman

Als u de naam Bert Dockx de afgelopen maanden niet hoorde vallen, leefde u wellicht op een andere planeet. Want na Wild Eyes en Twist bracht de Antwerpse gitarist met zijn band opnieuw een meesterwerk uit. Na overdonderende passages in zo goed als elke Vlaamse concertclub komt Flying Horseman het meeslepende tweeluik City Same City nog eens spelen in Gent. Als deze naam u echt niets zegt, luister dan meteen naar het nummer “City”. Nog een tip: Dockx staat eerder die dag met jazztrio Dans Dans in de Handelsbeurs.

Zaterdag, Handelsbeurs, 20.00 u. – 20.40 u., STUFF.

Deze bijzondere band onstond uit jamsessies onder leiding van drumtalent Lander Gyselinck in de Gentse club White Cat en werd beïnvloed door hiphop, dubstep, IDM en jazz. “STUFF zorgt voor een vroeg hoogtepunt van de dag waar moeilijk over zal gegaan worden”, schreef (gvdb) over hun optreden op Dour. Live kan dit dus niet anders dan een knaller worden.

Zaterdag, Charlatan Zaal, 20.10 u. – 20.50 u., Joy Wellboy

“Lay Down Your Blade” was een mooie kennismaking met het Brusselse koppel Joy Adegoke en Wim Janssens. De meeslepende melodie, subtiele beat, prachtige stem van Adegoke en de warme, donkere stem van Janssens zorgen samen voor de heel eigen en magische sound van Joy Wellboy. Dat deze jonge band al met het Britse Morcheeba op tour mocht zegt genoeg zeker? Mis dit niet.

Zaterdag, Charlatan Café, 20.50 u. – 21.30 u., Revere

De grootse muziek van dit Londense zevental wordt nu al vergeleken met Editors, David Bowie en Elbow. Maar dat is niet alles. Ook elementen van post-rock, filmmuziek en gospel passeren de revue bij Revere. Als we enkele Britse magazines mogen geloven, lijkt dit een band om in het oog te houden. Afgaande op “I Don’t Blame You” zijn ook wij overtuigd. Nu nog even wachten of dit live even groots klinkt.

Zaterdag, Handelsbeurs, 21.20 u. – 22.00 u., The Rhythm Junks

Iets totaal anders is de band van Steven De Bruyn, Jasper Hautekiet en Tony Gyselinck. Live naar verluidt swingend, energiek en inventief. Dat kan niet anders met een mondharmonicavirtuoos van El Fish (De Bruyn), lid van The Bony King Of Nowhere (Hautekiet) en een virtuoze drummer als Tony Gyselinck, die wereldvermaard is door zijn werk bij onder meer Toots Thielemans. Bereid u maar voor op een wervelend optreden op het raakpunt van rootsrock, blues, jazz en pop.

Zaterdag, Vooruit Balzaal, 00.20 u. – 01.00 u., MannGold De Cobre

Twee drummers! Twee gitaristen! Twee tenorsaxen! Twee baritonsaxen! Twee trompetten! Twee trombones! Live klinken ze soms minimalistisch, soms orkestraal. Van krautrock over klassieke muziek en punk tot jazz: dit bijzonder uitgebreide gezelschap kan alles aan en maakte al furore op onder meer Gent Jazz en Scratch + Snufffest. Een fascinerende geluidstrip moet gewoon de gedroomde afsluiter van Glimps Festival zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 2 =