James Gandolfini (51) overleden

Acteur James Gandolfini, die vooral bekend werd als gangster Tony Soprano in de klassieke HBO-reeks ‘The Sopranos’, is op 51-jarige leeftijd gestorven, terwijl hij op vakantie was in Rome. De doodsoorzaak zou een hartstilstand zijn.

Gandolfini begon in de jaren negentig aan de weg te timmeren in Hollywood met bijrollen in films als ‘True Romance’, ‘Get Shorty’ en ‘8 MM’. Door zijn imposante gestalte werd hij meestal gecast als crimineel, een letterlijke “zware jongen”. De grote doorbraak kwam er toen hij in 1998 de rol van Tony Soprano kreeg. ‘The Sopranos’ werd een instant hit toen het eerste seizoen in 1999 werd uitgezonden en staat nog steeds te boek als één van de beste dramaseries aller tijden. Hij won een Golden Globe en werd daarna nog drie keer genomineerd voor zijn rol. ‘The Sopranos’ liep uiteindelijk zes seizoenen lang, goed voor 87 afleveringen.

Gandolfini was ook een gepassioneerd theateracteur, die tussen de opnamen van ‘The Sopranos’ door meer dan 300 keer op de planken stond in het toneelstuk ‘God of Carnage’, verfilmd als ‘Carnage’ door Roman Polanski (met John C. Reilly in Gandolfini’s rol). Na het einde van tv-reeks, speelde hij nog rollen in o.a. ‘In the Loop’, ‘Zero Dark Thirty’ en ‘Killing Me Softly’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een + een =