Khing & Banda :: Arman & Ilva: 15. Thalia

Langzaam maar zeker komt de hele reeks verhalen van Arman & Ilva opnieuw beschikbaar. Uitgeverij Sherpa haalt het onderste uit de kast. Daarbij worden ze geholpen door de genialiteit van Thé Tjong-Khing.

Arman & Ilva mag dan geen naam (meer) zijn die veel belletjes doet rinkelen, toch blijft deze strip een van de klassiekers uit het Nederlandse beeldverhaal. De zestien verhalen verschenen in de jaren ’70 als krantenstrip en vergaarden in Nederland alleszins een hoge reputatie. Tegelijk vestigde de reeks ook de naam van Thé Tjong-Khing als een van de meest getalenteerde tekenaars. Samen met scenarist Lo Hartog van Banda stond Khing garant voor enkele van de meest verfijnde en gesofisticeerde Nederlandse beeldverhalen. Arman & Ilva was alleszins ver voor op zijn tijd en bood een voor krantenstrips ongewone complexiteit van personages. Khing kon zijn personages werkelijk tot leven laten komen op het papier.

In 2006 ging uitgeverij Sherpa van start met de prachtige heruitgave van alle verhalen. Eerder besteedden we bij enola.be al aandacht aan Een Robot Is Ook Maar Een Mens (deel 4) en Het Poppenhuis (deel 5). Langzaam maar zeker vervolledigt Sherpa de reeks. Nu is het met Thalia de beurt aan het vijftiende deel. Het verhaal is wat ons betreft een van de minder geïnspireerde. Banda koos voor een planeet waar mensen heen reizen om theatervoorstellingen te gaan bekijken. Die theaterplaneet wordt bevolkt voor verschillende, mekaar dood concurrerende gezelschappen. Het portretteren van deze theatermensen als overgevoelige, bijna labiele types sluit aan bij de clichés die van kunstenaars bestaan. Toch blijft ook dit deel van Arman & Ilva zeer de moeite, aangezien het spel van de verschillende personages een plezier blijft om te volgen.

Arman wordt als technicus naar Thalia geroepen om een stuk te vervangen in een theaterzaal. Samen met Ilva reist hij naar ginds, maar komt eens te meer in een vreemde wereld van verknipte personages terecht. Zoals wel vaker in een verhaal van Arman & Ilva drijft de plot op misverstanden tussen Arman en Ilva. Net die oplopende emoties die daarbij komen kijken, vormen voor Thé Tjong-Khing de uitdaging om zijn personages in alle mogelijke gemoedsgesteldheden te tekenen. Het talent van Khing maakt dat hij daarin grandioos slaagt.

Bij elk nieuw deel valt onze mond open van verbazing over de zin voor detail die de uitgeverij bij de uitgave van deze reeks telkens weer aan de dag legt. Het liggende formaat van de albums doet de krantenstroken veel eer aan. Het blijft ons alleszins veel plezier doen om te merken dat er nog uitgeverijen zijn met een piekfijn oog voor detail en met oog voor kwalitatief, maar weinig bekend werk. Met Thalia verschenen er al tien delen en is de heruitgave over de helft gerealiseerd. Arman & Ilva blijft het ontdekken meer dan waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 2 =