Maarten Inghels :: Een landloper op batterijen

Ze zijn tegenwoordig overal: de iPhones en de iPads. Wie niet weet wat een app precies is, mag bij het oud vuil op straat worden gezet. Of mag in een hoekje een boek gaan lezen, tenzij ook die ooit zal bezwijken onder de drang tot het digitaliseren van al wat een mens omringt. Maarten Inghels gaat zelfs nog verder in zijn korte Een landloper op batterijen, want het is ineens de smartphone die het verhaal dicteert.

Jonge talenten zijn er in alle disciplines en ook de letteren hebben er een paar. Maarten Inghels mag zeker tot een van hen gerekend worden: tot een nominatie voor de Gouden Uil is het nog niet gekomen, maar met zoveel stilistische souplesse en een zin voor sterke thema’s in een geestig kader moet hij vroeg of laat wel een boek schrijven dat de jury overstag doet gaan. Het verhaal van Inghels is overigens nogal onorthodox voor de schrijverswereld: geen maanden en maanden sollicitaties bij tal van uitgeverijen, maar “ontdekt” door Gerrit Komrij in eigen persoon en door hem zelfs aangemoedigd een dichtbundel uit te brengen. Tumult werd een tumultueus debuut met poëzie rondom leven en liefde. Meteen mee dus in een niet stuk te krijgen traditie van grootmeesters, hoewel Inghels een mooi evenwicht wist te bewaren tussen aanraken wat de kenner en doorwinterde poëzieliefhebber kan ontroeren versus meticuleuze details die ook de doorsnee lezer iets zullen doen. Ondertussen is er al een tweede dichtbundel en bij De Bezige Bij zelfs al een roman. De handel in emotionele goederen gaat over Luukas Kolibri, niet alleen een personage met een bizarre naam, maar evenzeer een vreemde manier om de dagen door te komen. Hij ruimt immers op vraag van de nabestaanden de spullen op van mensen die overleden zijn. Nu wil het literair noodlot – dat altijd en overal toeslaat, welk boek je ook openslaat! – dat zijn eigen vriendin komt te overlijden. Wat Kolibri normaal zo goed kan, namelijk afstand nemen en efficiënt opruimen (metaforisch voor wat in onze maatschappij op grote schaal gebeurt), lukt niet meer eenmaal hij het (on)menselijke van zijn daad onder ogen tracht te zien. Inghels hangt er een mooie roman aan op over rouw, afstand nemen en betrokkenheid. Voortdurend grappig, struikelend over pietluttige zinsneden, voelt de lezer tegelijk aan dat er meer in het spel is dan alleen maar een pageturner van een debutant.

Op hetzelfde stramien probeert Inghels de lezer op sleeptouw te nemen in Een landloper op batterijen. Volgens het principe van de “serendipiteit” laat Inghels zich door Antwerpen loodsen overgeleverd aan de grillen van zijn iPhone. Het is, door de totaal willekeurige ogen van een toestel dat geen ogen heeft, een queeste die wel moet leiden naar verrassende ontdekkingen. Er komt immers altijd wel iets uit de bus, en spannend is zo’n namiddagje Antwerpen, zeker weten. Een oefening in het loslaten ook, want over de gave om een doel plotsklaps te laten varen ten behoeve van een ander beschikken we niet langer, of het moet gaan om een enkeling. Eens te meer zit er dus meer achter de tekst zoals die zich aan de lezer voordoet: een intelligente bodem die deze versnapering toch wat extra calorieën geeft. Jammer blijft desondanks hoezeer Inghels in het verhaal zelf zijn vooropgezette logica blijft volgen. Eenmaal men het concept begrijpt wandelt men gestaag met de auteur mee. Een zienderogen slinkend batterijpercentage zou dan voor een andrenalineopstoot moeten zorgen, maar daarvoor is het korte verhaal teveel een vingeroefening en te weinig ernstig. Men vlamt dus door de ongeveer vijftig bladzijden heen: fijn zolang het duurt, maar van Een landerloper op batterijen blijft weinig kleven. Hoogstens wanneer de batterij van de eigen gsm in het rood gaat, herinnert men zich nog in de verte de naam van Maarten Inghels: diegene wiens roman beduidend interessanter was dan zijn bijdrage aan de nog altijd fabuleuze Belgica-reeks bij uitgeverij Voetnoot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig + tien =