Stop-motionlegende Ray Harryhausen overleden

Ray Harryhausen, die in de jaren vijftig en zestig furore maakte met zijn special effects, heeft het leven gelaten. De legendarische filmmaker was 92 jaar oud.

Het overlijden van Harryhausen werd meegedeeld door zijn familie op Facebook. De man was vermaard voor zijn werk op vlak van stop-motionanimatie en speciale effecten. Toen er nog geen sprake was van computereffecten was Harryhausen de belangrijkste figuur in het maken van illusies voor grote avonturenfilms.

De liefde van Harryhausen voor het vak van de stop-motion begon toen hij als jonge knaap King Kong (1933) onder ogen kreeg. De baanbrekende effecten in die film deden Harryhausen dromen en waren genoeg voor hem om te weten wat hij later zou doen. Hij begon met het maken van kleine home videos. In 1947 kreeg hij zijn eerste kans om aan een grote productie mee te werken met Mighty Joe Young (1949). Dat was het begin van een bloeiende carrière die bestaat uit films als It Came From Beneath The Sea, 20 Million Miles To Earth, Jason and the Argonauts en Clash of the Titans.

Tot op de dag van vandaag geldt Harryhausen nog steeds als een inspiratie en held voor vele filmmakers die zich bezighouden met stop-motion of met het maken van spectaculaire blockbusters. Filmmakers als Tim Burton en Henry Selick zijn hem allemaal schatplichtig.

Documentaire omtrent Harryhausen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 + negentien =