Line-up Delirium Blues Festival compleet

Wat negentien jaar geleden begon als een geëngageerd festival in Handzame (Handzame Blues), groeide gaandeweg uit tot een vaste waarde in het bluesmilieu met grote namen zoals daar zijn Ian Siegal en Otis Grand. Op 20 april viert Delirium Blues Festival – onder die naam gaat het festival vandaag de dag door het leven – zijn 20ste editie met opnieuw tal van klinkende namen. Onder meer Lydia Warren, Josh Fulero, Boyd Small & The Golden Blues Heroes (USA), The Delta Saints (USA) en My Dynamite (AUS) geven present.

Delirium Blues Festival programmeert op twee podia. De Main Stage wordt ingevuld met Lydia Warren, Josh Fulero, Boyd Small & The Golden Blues Heroes (USA). Small is als zanger/drummer van The Terraplanes een grote held in de Verenigde Staten. Hij drumde bij Screamin’ Jay Hawkins, Jimmy Rogers, Hubert Sumlin, Guitar Shorty Pinetop Perkins, Monti Amundson, Jim Wallace en Drippin’Honey. Samen met hem staat mondharmonicavirtuoos en gitarist Josh Fulero voor het eerst op een Belgisch podium. Dit duo krijgt het gezelschap van Lydia Warren. Voor het eerst in de geschiedenis van Delirium sluit zo een vrouwelijke bluesgitariste de affiche af. Lydia is niet alleen bloedmooi, maar ook op muzikaal gebied is deze Amerikaanse slide gitariste groots. Zo ontving ze recent een nominatie voor Blues Artiest van het jaar van de lezers van BluesWax Magazine.

Ook The Delta Saints (USA) maken hun opwachting op het grote podium. The Delta Saints mengen southern rock, swampblues, rootsrock, hip-hop en funk en roepen herinneringen op aan bands als The Allman Brothers, Creedence Clearwater Revival en The Black Crows. Helemaal van down under komt ook My Dynamite (AUS) voor het eerst naar Europa. Denk een stevig potje Rockblues met knipoog naar The Black Crowes. Blueslegende Steve Wilkinson (USA) was in 2011 al eens van de partij op het Delirium Blues Festival. Samen met zijn band neemt Steve Wilkinson je mee voor een reisje doorheen de blues uit de jaren ’40 en ’50. Gitaarvirtuoos Krissy Matthews (UK) is een ontdekking van John Mayall. Samen gingen ze al regelmatig de hort op en Matthews wordt nu al het nieuwe wonderkind van de gitaar genoemd. Zijn kunnen wordt vergeleken met de gitaarkunsten van Jimmy Page. Scrappy Tapes (B) sluit het rijtje namen voor de Main Stage af met een twopeace vintage swamp-garage-rootsblues-sound en smaakt vol en rauw. De invloeden van de muziek van Scrappy Tapes liggen voor de hand: The Dodos, The Black Keys, White Stripes en Black Box Revelation. Een sterke opener voor de 20e editie van het Delirium Blues Festival.

De Second Stage wordt ingevuld door talent dat deels van eigen bodem komt. Filiep ‘Boogie Phil’ Ketels (BE / FR) wordt ook wel eens de Belgische Jef Neve onder de bluespianisten genoemd. Hij is ontzettend geliefd door internationale bands als begeleidingsmuzikant. Boogie Phil maakte furore met zijn bands ‘The Chevy’s’ en ‘The Smoking Midnight Gang’, maar is ook vaste pianist in de Parijse jazzclubs. Samen met een contrabassist en drums zal hij het cultuurcafé van Delirium Blues Festival omtoveren tot een “juke-joint”. Met Long Tall Danny’s Blues Combo feat. Thomas Beardslee (BE / USA) haalt Delirium Blues no-nonsense blues binnen, gebaseerd op de zwarte blues uit de jaren ’50, aangevuld met elementen uit country, jazz, soul en funk die uit diezelfde periode voortvloeiden. De keuze voor het genre leunt dicht aan bij de leefwereld van Muddy Waters, Son House, Big Bill Broonzy, John Lee Hooker, Elmore James en nog vele anderen. Coming man in de blueswereld dezer dagen is zeker Thomas Beardslee, zeg maar de nieuwste versie van Ben Harper & Andrew Winton.

Info: www.hd-b.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 3 =