Gent Jazz Festival komt met Diana Krall, Trixie Whitley en Kurt Elling

Gent Jazz Festival (11-21 juli) kondigt vandaag nieuwe namen aan. Deze zomer staan op het festival in de Bijlokesite onder meer Diana Krall, Kurt Elling, Phronesis en Trixie Whitley

Op zaterdag 13 juli staat niemand minder dan Diana Krall centraal, zij is niet alleen een van de meest toonaangevende pianistes van de hedendaagse jazz maar ze beschikt ook over een sensuele en hartverwarmende stem. Krall bracht in 2012 met het album ‘Glad Rag Doll’ een van haar beste platen uit met een reeks topconcerten als gevolg.

Een andere unieke stem op deze Special Night: Kurt Elling. Deze stemvirtuoos van de nieuwe generatie, stelt er zijn ‘1619 Broadway – The Brill Building Project’ voor; standards met een eigen gezicht, originele composities en de gave van een uitzonderlijk improviserend vermogen. Kurt Elling heeft nu, na een zoektocht van 6 platen op het Blue Note label en een live album, het perfecte evenwicht gevonden tussen enerzijds zijn bijzondere begaafdheid en techniek en anderzijds de traditie van de songbooks en de standards.

Dezelfde avond staat ook Phronesis in het kader van het Jazz_21 project op de affiche. Jazz_21 is een initiatief van de IJFO (International Jazz Festivals Organization) waarin jonge talentvolle musici geselecteerd en door de deelnemende festivals consequent geprogrammeerd worden. In avant première belooft Jazz_21 een blik te werpen op de grootste jazztalenten van de 21ste eeuw, toekomstmuziek zo je wil, maar dan in het hier en nu. Gent Jazz Festival liet voor editie 2013 oog en oor vallen op Phronesis, een opwindend pianotrio met Scandinavische/Britse roots, alom bejubeld in de pers, inventief in al zijn facetten maar tegelijkertijd met een warm en toegankelijk geluid.

Op zaterdag 20 juli verwelkomt het festival Trixie Whitley. Na omzwervingen, onder meer met Daniel Lanois in het project Black Dub, waarmee ze een zeer gesmaakt concert op Gent Jazz Festival speelde, ligt het debuutalbum ‘Fourth Corner’ van deze Gents-Amerikaanse zangeres op 11 februari in de winkelrekken. Dat er elektriciteit in de lucht hangt, bewijzen haar razendsnel uitverkochte clubconcerten in het voorjaar. Nog meer hoogspanning dus op 20 juli, want met haar ‘Special Project’ op Gent Jazz Festival in 2010 bewees Trixie Whitley reeds dat ze een ijzersterke live artiest is.

Eerder reeds werd aangekondigd dat 14 juli volledig in het teken staat van de zestigste verjaardag van John Zorn. Onder de vlag ‘Zorn at 60’ brengt de alchemist van de New Yorkse jazzscene onder meer Mike Patton, Jesse Harris, John Medeski, Marc Ribot, Trevor Dunn, Kenny Wollesen, Joey Baron, Cyro Baptista, Steve Gosling, Jamie Saft en Ikue Mori mee. Het festival is nog heel wat interessante extra’s aan het uitwerken voor die dag. Daarover volgt later meer nieuws.

Info en tickets: www.gentjazz.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + zes =