Concerttips December

Elke maand selecteert enola een handvol concerten die u niet mag missen. We schotelen u niet andermaal de geijkte namen voor, maar gaan op zoek naar talent zodat u binnen een paar jaar kan zeggen: “Ik was er er toen al bij”. Enola: uw gids voor al wat nog niet hot, maar wel al serieus aan het opwarmen is.

Ben Gibbard – 4 december – Botanique

“Acht jaar, drie relaties, leven in twee verschillende steden, drinken en vervolgens niet langer drinken”: zo lang heeft Benjamin Gibbard van Death Cab For Cutie er over gedaan om Former Lives, zijn eerste soloplaat, af te werken. Toch komt hij dit aardig zijsprongetje in zijn carrière ook voorstellen in de Botanique. Wees erbij, want ‘t is een fijn plaatje.

www.benjamingibbard.net/

Local Natives – 5 december – Botanique

Meer dan drie jaar nu hun opvallende debuut Gorilla Manor, komt Local Natives begin volgend jaar eindelijk met een vervolgplaat. Wie deze Fleet Foxes on speed toen aan het werk zag, kijkt met erg hoge verwachtingen uit naar de albumvoorstelling in de Rotonde.

www.thelocalnatives.com/

Sukilove – 7 december – Trix

Het statuut van Thom Yorke zal hij wel nooit krijgen, maar geloof ons vrij dat Pascal Deweze met Sukilove keer na keer weer ijzersterke platen weet af te leveren. Drunkaleidoscope is alweer geen uitzondering op die regel, en dit releaseconcert in het Antwerpse Trix wordt u dan ook warm aanbevolen. Waarom? Omdat ze twee drummers meebrengen, bijvoorbeeld. Twee!

www.myspace.com/sukilove

Swedish Azz – 7 december – De Singer, Rijkevorsel

Project rond de Zweedse geweldenaar Mats Gustafsson, die ermee een ode brengt aan de Zweedse jazztraditie, maar dan niet door ze klakkeloos over te nemen of subtiel te bewerken, maar compleet te ontmantelen en de 21ste eeuw in te stampen. Recent werd de band uitgebreid met de Amerikaanse vibrafonist Jason Adasiewicz, een opvallende figuur, zelfs binnen de jongere generatie voortrekkers. Het zal – vermoedelijk – knallen worden.

www.matsgus.com/

Schlippenbach Trio – 11 december – Citadelic Winter, Gent / 12 december – De Singer, Rijkevorsel

Legendarisch trio uit de Europese improvisatie dat op gezette tijden de hort op gaat. Von Schlippenbach behoort tot de eerste generatie Europese vernieuwers, terwijl de iets jongere Paul Lovens (drums/percussie) en Evan Parker (rieten) ook al uitgegroeid zijn tot sleutelfiguren van de improvisatie en daarbuiten. Dit trio heeft enkele van de knapste platen uit het genre (Pakistani Pomade, Elf Bagatellen, etc.) op z’n naam staan, dus dit concert is een absolute must voor de liefhebbers.

http://www.avschlippenbach.com/

Mission Of Burma – 15 december – 4AD, Dikmsuide

Hoog tijd om nog eens naar de schaduw van de IJzertoren te trekken, want met Mission Of Burma heeft de 4AD een van de sleutelbands uit de geschiedenis van de Amerikaanse gitaarrock in huis gehaald, met het belang van een Hüsker Dü of Big Black. Sinds de reünie van een decennium geleden heeft de band meer muziek uitgebracht dan in zijn pioniersjaren, maar de urgentie is nog steeds intact. Zou wel eens een oplawaai van formaat kunnen worden.

www.missionofburma.com/

The Ex 33 1/3 Years Anniversary – 16 december – Les Brigittines, Brussel

The Ex is intussen een instituut geworden dat synoniem staat voor vrijdenkendheid, zowel binnen de rock-‘n-roll als de improvisatie. Om hun 33-jarig bestaan te vieren reist de band langs een paar Europese steden met een resem gasten in zijn zog. In Brussel zijn dat o.m. Wolter Wierbos, Ab Baars, Ken Vandermark en Peter Evans, het trio Cactus Truck en nog een resem gasten uit Ethiopië. Put on your dancin’ shoes.

www.theex.nl/home.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × twee =