Telgemeier :: Smile

Even zin om een blik puberverdriet open te trekken? Het autobiografische Smile van Raina Telgemeier geeft je dan zeker wat je wenst. Verwacht je niet aan donkere tekeningen met het wereldleed vastgezet in de inkt. Smile houdt het allemaal vrij luchtig.

Raina is een gewoon 12-jarig meisje dat zich bezig houdt met wekelijks naar de scouts te gaan en met het zoeken naar een middelbare school. Ze ziet er in elk geval niet naar uit om haar mond vol beugel te laten stoppen. Maar dan struikelt ze stomweg en komt neer op haar gezicht. In het begin lijkt er niets gebroken, tot ze omlaag kijkt en een van haar voortanden op de grond ziet liggen. Als ze haar open mond bekijkt, blijken haar twee voortanden te ontbreken.

Wat volgt is en ware lijdensweg van tandarts naar orthodontist naar tandchirurg en weer terug. Enorme constructies worden gemaakt om haar tanden eerst terug in te planten en vervolgens terug te verwijderen en haar andere tanden naar voor te brengen.
Telgemeier slaagt er wonderwel in om haar tandenverhaal als rode draad te laten dienen in deze autobiografie. Aangezien deze periode samenviel met haar ontluikende puberteit, lees je het als een relaas van de gemiddelde puber.

Hoe kan je een relatie aangaan met een knappe jongen als je mond vol metaal zit? En wat als je uit medelijden een ander ‘ijzerbekje’ versiert en dan toch blijkt dat de knapperd jou wel ziet zitten. En met wie moet je naar het eindejaarsbal? Allemaal vragen die in dat kleine puberhoofd rondmalen en die door Telgemeier met de nodige humor in een strip verwerkt worden.

Het is knap hoe je zelfs als man op middelbare leeftijd kan genieten van deze ‘meidenroman’ omdat de beschreven gedachten en gevoelens wel zeer herkenbaar zijn. Iedere puber heeft wel iets in zijn groei naar wasdom meegemaakt dat hem met twijfels opzadelde over zijn lichaam of gedachten. De tekenstijl wordt zeer luchtig gehouden en kan vergeleken worden met het ingekleurde werk van Barbara Stok. Je zou Telgemeier bijna als haar Amerikaanse zusje kunnen beschouwen. Vooral door de onderliggende humor en de nodige tongue in cheek, als het over haarzelf gaat.

Heel veel hebben we hier nog niet gehoord van Raina Telgemeier. Haar vorige werk dat in het Nederlands vertaald werd, was De babysittersclub,een graphic novel die nog meer de doelgroep van de jonge romantische meisjes aanboorde dan deze Smile. Dat ze zelf ouder wordt, zal hier niet vreemd aan zijn. Als ze op dit elan verder gaat, kunnen we dus nog meer doorwrocht materiaal verwachten en voor minder gaan we zeker niet.

Het is een opgave om zoveel lezers geboeid te houden over de volledige 214 pagina’s. Vooral zoveel verschillende lezers want de lof komt ook vanuit verschillende kanten. Ideaal ook om je puberende naasten een hart onder de riem te steken. Koop gerust Smile als eindejaarsgeschenk en je zal de gezichten zien opfleuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 + 8 =