Geinz :: Net Iets Anders

Met deze nieuwe bundeling richt Geinz zich op het klassiek geworden genre van de maatschappijkritische cartoon. Zijn ietwat ruwe stijl verbleekt echter bij het werk van de Vlaamse grootheden.

Geinz kent u wellicht zonder het te weten vooral van de vijftiental scenariootjes die hij voor Kims Esther Verkest schreef. Met zijn eigen strips — enkele verzamelingen gags, twee bundels met Inspecteur Blomme in de hoofdrol en een parodie op de Rode Ridder waarvoor hij het scenario schreef — wist de man vooralsnog geen potten te breken. Net iets anders, een boekje met 78 rechttoe rechtaan grapjes, zal daar wellicht geen verandering in brengen.

De Westvlaming, wiens tekenstijl doet denken aan een fletse, ongeïnspireerde versie van Kamagurka, grossiert voornamelijk in eerder flauwe grapjes omtrent maatschappelijk relevante thema’s en/of de actualiteit, die hij wel eens aan een woordspeling pleegt vast te hangen: een taxi voor zwaarlijvige mensen wordt een maxi, wanneer het internet uitvalt is een personage ‘ontgoogled’, etc. Verder nuttigen een hoop botte figuren voornamelijk schunnige taal (de eigenaar over zijn hondje: “Neen, hoor. Ze bijt niet! Maar ze zuigt wel lekker!”) zonder dat wij daarbij enig tongue-in-cheek-gevoel krijgen. Omdat Geinz’ pen moeilijk scherp kan genoemd worden, is de spiegel die hij ons voorhoudt de facto kritiekloos. Geen droge humor, snedig absurdisme of venijnige uithalen, slechts hier en daar een verveelde glimlach om de zoveelste schuine mop. Begrijpt u ons niet verkeerd: wij zijn geen moraalridders die het werk van pakweg Jeroom of Gummbah zum kotzen vinden; Geinz staat eenvoudigweg een paar trapjes lager op de creatieve ladder.

Wat het meest stoort aan deze collectie zwartwit-tekeningen is de afwezigheid van enige wisselwerking tussen tekst en beeld. Zelden vullen de twee elkaar aan en als dat wel gebeurt, is het verband tussen beiden eerder banaal. Het overgrote deel van de cartoons in Net iets anders zou dezelfde werking hebben zonder tekening; wat dan overblijft, komt vervaarlijk dicht in de buurt van een bundeltje aforismen. Nergens doet de blik van een personage ons in lachen uitbarsten, nergens zit een deel van de grap verdoken in de tekening.

Net iets anders verzamelt cartoons die inventiviteit en fantasie missen. Geinz is als cartoonist nog maar enkele jaren bezig. Ten gepasten tijde zal hij ons allen ongetwijfeld met een stevige, doch figuurlijke uppercut voorzien van de nodige repliek in de vorm van nieuw werk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =