Kibuishi :: Amulet: 2. De vloek

Eindelijk is deel twee van Amulet gearriveerd. Het groots opgezette epos van Kazu Kibuishi ontplooit zich verder. Deel drie is aangekondigd voor het najaar.

Emily en Navin, een jonge zus en broer, komen in een magische wereld terecht nadat hun moeder in een coma belandt door een mysterieuze vergiftiging. In De Vloek trekken ze rond, op zoek naar een medicijn voor de ziekte van hun moeder. Daarbij krijgen ze hulp van een aantal robots en onderweg sluit ook Leon Roodbaard zich bij het gezelschap aan. De bevolking ziet in Emily immers veel meer dan een klein meisje. Door de steen die zij van haar oom kreeg, blijkt ze een soort Messiasfiguur te zijn. Net als in het eerste deel raast het verhaal aan een hoog tempo voorbij. Toch zitten er ook voldoende rustige momenten in om de personages de ruimte te geven zich te ontwikkelen. De figuur van Leon Roodbaard blijkt immers niet zomaar plots in het leven van Emily en Navin te verschijnen.

De in Japan geboren Amerikaanse stripmaker Kazu Kibuishi is een echte ondernemer. Als redacteur zette hij in het verleden al verschillende bundelingen op waarin jonge tekenaars de kans kregen om korte verhalen te publiceren. De reeks Flight-albums is zowat het bekendste voorbeeld van dit werk van Kibuishi. Op zijn website begon hij met een eigen comic, Copper. In 2008 ging hij, met de hulp van een aantal studiomedewerkers, van start met Amulet. In dikke delen van meer dan 200 bladzijden en toch een stevig ritme van één deel per jaar, loopt de reeks sindsdien ononderbroken door. Binnen enkele maanden verschijnt in de VS de vijfde aflevering.

De tekenstijl in Amulet heeft veel weg van een animatiefilm. Zachte en vloeiende kleuren ondersteunen perfect de toegankelijke en sobere tekeningen. De aantrekkingskracht van Kibuishi’s strips zit wat ons betreft niet in de eigenzinnigheid van het tekenwerk of het scenario. Het is net dat buitelende verhaal dat de lezer meesleurt en nergens loslaat, dat Amulet zijn aantrekkingskracht geeft. De Vloek is wat dat betreft net zo’n voltreffer als zijn voorganger. Van Emily’s pogingen tot het beheersen van de krachten van de steen tot de ontluikende leidinggevende kwaliteiten van Navin, dit album heeft nergens losse eindjes. In de najaarsaanbieding van uitgeverij Silvester staat het derde deel, De Wolkenspeurders, al aangekondigd. Wij hopen dat hiermee de vaart in de vertaling van deze fijne reeks gezet is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + elf =