Bergting & Lapidus :: Stockholm Zuid

Zweedse stripverhalen komen we niet vaak tegen. Met een naam als Jens Lapidus aan het roer lukt dat al iets makkelijker. Deze graphic novel sluit aan bij zijn succesvolle trilogie van Stockholmthrillers.

In 2009 werkte Jens Lapidus samen met Peter Bergting, een van Zwedens bekendste stripmakers, voor een one shot Gängkrig 145. Dat verhaal wordt nu gepresenteerd als een aanvulling op de Stockholmtrilogie van Jens Lapidus, hoewel het verhaal er volledig los van staat. Sinds 2009 kent Lapidus ook in Nederlandse vertaling een groeiend succes met zijn harde en complexe thrillers. Met deze strip speelt de uitgeverij dan ook handig in op dat succes. Toch heeft Stockholm Zuid heel wat meer verdiensten dan zo maar munt te slaan uit een succesverhaal.

Stockholm Zuid is het eerste stripverhaal dat Jens Lapidus schreef. In 2009 verscheen het al in Zweden. Het verhaal speelt zich net als Lapidus’ proza af in de onderbuik van Stockholm. Hij trekt zijn realistische schrijfstijl door in deze strip. Gangsters, afrekeningen en afpersing zijn aan de orde van de dag.

Rechercheur Martin Hägerström komt in aanraking met een jonge migrante die een verkrachting komt melden. Die lijkt in Stockholm een ware oorlog te doen ontstaan tussen verschillende gangsterbendes. Verschillende criminelen gunnen elkaar het licht in de ogen niet meer. Voor de politie wordt de noodzaak om de orde in de stad te herstellen, elk uur dwingender. Terwijl zijn overste de onconventionele aanpak van Martin niet apprecieert, loopt ook de druk binnen de politie op.

In Peter Bergting heeft Lapidus een getalenteerde kompaan gevonden. Bergting is een van de bekendste stripmakers van Zweden. Zijn verhaal The Portent verscheen ook in de VS bij Image Comics. De laatste jaren verschenen van zijn hand verschillende comics, onder meer op verhaal van Joe R. Lansdale (H.P. Lovecraft: The Dunwich Horror). Strakke, realistische tekeningen passen perfect bij Lapidus’ verhaal. Bergtings werk past in het rijtje van de klassieke Amerikaanse crime comics. Stockholm Zuid is dan ook de perfecte visualisering van de wereld van Jens Lapidus.

Stockholm Zuid het eerste stripverhaal dat uitgeverij AW Bruna publiceert. Aangezien ze het proza van Jens Lapidus in haar catalogus heeft zitten, is het niet meer dan logisch dat dit uitstapje van haar succesauteur ook een vertaling zou krijgen. In het verleden waagden al verschillende literaire uitgeverijen zich aan een stripverhaal. Wij vragen ons alleszins af of AW Bruna op deze ingeslagen weg zou verder gaan. De kwaliteit van Stockholm Zuid is alleszins verrassend groot. Ook indien je niet vertrouwd bent met de boeken van Jens Lapidus, is er meer dan genoeg om van te genieten in deze strip.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − veertien =