Monsters Of Rap :: Dilated Peoples + Jedi Mind Tricks :: 13 februari 2012, Vooruit

“Everybody knows I’m a motherfucking monster”, bralde Kanye West een goed jaar geleden. Wat geloofwaardigheid betreft, moet de zelfverklaarde “Luis Vuitton Don” het wel afleggen tegen de Monsters Of Rap die Lefto vanavond naar de Vooruit haalt. Met Dilated Peoples en Jedi Mind Tricks staan twee krachtige combo’s op de affiche die door de jaren heen een ijzersterke live reputatie opbouwden.

Buiten het feit dat Jedi Mind Tricks uit de Oostkust (Philadelphia) en Dilated Peoples uit de Westkust (Los Angeles) komt, hebben deze collectieven meer gemeen dan op het eerste gezicht lijkt.
Beide crews draaien al een kleine vijftien jaar mee, waren het succesvolst midden jaren 2000, en presteren op plaat de laatste jaren eerder matig, wat resulteerde in een aantal soloprojecten. Ze excelleren in een old skool-aanpak, met rake teksten, stevige beats gekoppeld aan een inventief gebruik van samples. Ondanks hun lak aan commercieel succes hebben beide groepen toch een trouwe aanhang, wat blijkt uit een tot in de nok gevulde Vooruit.

“Make some noise for DJ Babu”, galmt rond half tien door de boxen. Er bestaat geen twijfel over dat de Filipijns-Amerikaanse DJ van Dilated Peoples dé ster van de groep is. Wanneer de twee MC’s de DJ vervoegen en meteen “Live On Stage” en publiekslieveling “You Can’t Hide, You Can’t Run” op het publiek afvuren, staat de tent al snel in lichterlaaie. De bedrijvige Evidence en de gelaten Rakaa Iriscience (dat vissershoedje!) brengen krachtige versies van “Marathon” en “Kindness For Weakness”. Tijdens de solomomenten haalt Evidence het van zijn collega met het recente “You” — al zit de moddervette beat van DJ Premier daar zeker voor iets tussen — en zijn klassieker “Mr. Slow Flow”. Met het afsluitende trio “Back Again”, “This Way” & “Worst Come To Worst” eindigt deze set als een ware triomftocht.

Vinnie Paz, de frontman van Jedi Mind Tricks, zagen we vorig jaar schitteren aan de zijde van Ill Bill in zaal Trix. Samen stonden ze in voor een bijzonder energieke show die het beste liet vermoeden. Vanavond mag Vinnie samen met zijn partner in crime Jus Allah bewijzen dat het vertrek van hun DJ/producer Stoupe the Enemy of Mankind hun ambitie niet heeft aangetast. In het begin van de set komt de groep wat moeilijk op gang. Het klinkt soms slordig, de nummers worden vaak prompt afgebroken en Jus Allah maakt een afwezige indruk. Maar net als de ongedwongenheid naar nonchalance dreigt over te hellen, brengt een prima “Heavy Metal Kings” redding.

Na een hardvochtig “The Worst” komt de groep er helemaal door en wanneer “Blood In Blood Out” wordt ingezet, volgen de moshpits en de krakers elkaar in moordend tempo op. “Saviorself” en “Design In Malice” imponeren, en “Heavenly Divine” wordt meegebruld alsof het een internationale hymne is. Voor de fans van het eerste uur volgt het oudje “Blood Runs Cold” en bij “Bloody Tears” is de focus enorm, zelfs bij Jus Allah komt de verbetenheid naar boven. Na goed vijftig minuten houdt Jedi Mind Tricks het helaas al voor bekeken, terwijl je enkel meer wil horen.

In tijden dat hiphop ietwat op zoek is naar een nieuwe identiteit, dat het afwachten is of jonge talenten als A$AP Rocky en Kendrick Lamar bevestigen, voelt het goed om te weten dat er zekerheden als Dilated Peoples en Jedi Mind Tricks zijn, die zich onderscheiden in the real thing. Vergelijk het met een perfecte steak friet als middenvinger naar het moleculaire experiment. Smaken deed het!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + zeventien =