Melk & sneeuw (Van Hulst)

Een verblijf in Finland vormt de aanleiding voor een grafisch relaas. Illustratrice Leen Van Hulst werkt een onbeantwoorde liefde heel sereen uit in Melk & sneeuw.

In de bundel Hic Sunt Leones 2 (2007) verscheen eerder al het kortverhaal Underground Comic. Sindsdien werkt Leen Van Hulst vooral aan Melk & sneeuw en vrij artistiek werk. Voor Melk & sneeuw ontving de auteur productiesteun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het was het Antwerpse ’t Verschil waar deze uitgave tot stand kwam. Deze kleine uitgeverij richt zich in haar aanbod op holebi-boeken in verschillende genres, zoals romans, poëzie of non-fictie. Melk & sneeuw is gelukkig toch in heel Vlaanderen verkrijgbaar, want Leen Van Hulst heeft een mooi en integer debuut gemaakt.

Het personage Leen gaat als studente kunstonderwijs in het buitenland studeren. Ze trekt naar Turku in het zuiden van Finland. Ze komt in een idyllisch en verstild sneeuwlandschap terecht, waar ze verschillende andere buitenlanders leert kennen. Leen wordt verliefd op Gill, die haar gevoelens echter niet beantwoordt en in thuisland Ierland ook een vriend heeft.

De kracht van Melk & sneeuw ligt net in het feit dat niets ooit uitgesproken wordt. Leen Van Hulst werkt vooral aan het zorgvuldig ontleden van die eerste, vaak tegenstrijdige gevoelens. Een ontmoeting tijdens een tocht naar Lapland en het zoeken van toenadering via een gezamenlijke talencursus zijn de twee voornaamste momenten in dit verhaal.

Met tekst wordt er heel spaarzaam omgesprongen in dit album. Van Hulst geeft volop aandacht aan de landschappen van Finland, waar afzondering en kalmte de toon bepalen. Met haar schilderachtige trekken komt het hoge noorden tot leven, terwijl ze met zin voor detail haar personages een eigen gezicht geeft. Hoewel ze als illustratrice haar brood verdient, bereikt Leen Van Hulst met dit debuut meteen een erg hoog niveau. Door het lage tempo van het verhaal en de aandacht voor de landschappen en sfeer in Turku, blijft de eigenlijke plot redelijk beperkt.

Melk & Sneeuw is dan ook een strip om te ervaren en te voelen, eerder dan een verhaal. Toch is het album geenszins een lege doos die louter uit tekeningen bestaat. Leen Van Hulst besteedt veel aandacht aan haar scenario en teksten, waardoor dit album het niveau van het gemiddelde debuut overstijgt. Voor de komende jaren wordt deze auteur alleszins een van de namen om in de gaten te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 1 =