Vijfduizend kilometer per seconde (Fior)

De prijs voor het beste stripalbum van het stripfestival Angoulême win je niet zo maar. Manuele Fior is een naam om in de gaten te houden. Vijfduizend kilometer per seconde is een parel van een strip.

Piero en Nicola zijn twee gezonde Italiaanse puberjongens. Wanneer Lucia met haar moeder bij Piero in het gebouw komt wonen, spelen hun hormonen hoog op. Dan maken we een sprong naar enkele jaren in de toekomst. Lucia verhuist naar Noorwegen om bij een gastgezin te gaan wonen. Hoewel hun delevens van Lucia en Piero steeds verder van mekaar geleefd worden, blijven de herinneringen levend. In elk hoofdstuk maakt de auteur een sprong in de tijd waardoor hij heel mooi de evolutie schetst en tegelijk duidelijk maakt dat voor hen alles uiteindelijk bij het zelfde blijft.

Manuele Fior heeft met Vijfduizend kilometer per seconde een album gemaakt dat een breed publiek kan raken. Met zijn aantrekkelijke en hippe tekenstijl refereert hij duidelijk aan de Amerikaanse illustratoren van de jaren vijftig en zestig. Hij combineert die tekeningen bovendien met een opvallend maar geslaagd kleurgebruik. Elk hoofdstuk bestaat uit een verschillend palet, dat voor een groot deel de sfeer in dat deel van het verhaal bepaalt. Tekeningen en inkleuring zijn in dit album tot een prachtig geheel samengevoegd.

Als verteller is Fior eveneens een revelatie. Van deze Italiaanse auteur (die momenteel in Parijs woont en werkt) verscheen eerder een viertal albums, waarvan de bekendste Icarus en Mademoiselle Elise zijn. Vijfduizend kilometer per seconde is zijn eerste werk dat vertaald wordt naar het Nederlands. Dat gebeurt door de nieuwe uitgeverij Bllaon. Echt nieuw is die natuurlijk niet, want het gaat om een imprint van Ballon Media, het bedrijf dat de Nederlandstalige edities van de strips van onder meer Le Lombard, Dupuis en Dargaud op de markt brengt. Met Bllaon stellen ze echter voor het eerst zelf een catalogus samen, op basis van strips die oorspronkelijk bij verschillende uitgeverijen verschenen. Zo werd het album van Fior uitgebracht door de kleinere Zwitserse uitgeverij Atrabile.

Sinds het album in januari de prijs won voor het beste album op het festival van Angoulême, zit de carrière van Manuele Fior in de lift. Deze gerenommeerde prijs kan vele poorten open. Ook voor Vijfduizend kilometer per seconde zal de toekenning zeker mee gespeeld hebben bij het realiseren van de verschillende vertalingen. Wat ons betreft is de prijs alleszins meer dan verdiend. Vijfduizend kilometer per seconde is een triomf voor de auteur, de kersverse uitgever én de lezer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + vijf =