Fell 1 :: Welkom in Snowtown (Templesmith & Ellis)

In het groezelige Snowtown arriveert rechercheur Richard Fell. In dit hol van de duivel vecht hij gedreven tegen de bierkaai. Fell is een goede kennismaking met het oeuvre van comicgrootmeester Warren Ellis.

Om duistere redenen wordt rechercheur Richard Fell overgeplaatst naar Snowtown. Aan de overkant van de brug ligt de normale wereld, terwijl Snowtown allesbehalve normaal is. Misdaad en onrecht zijn de norm voor alle inwoners van dit ghetto. Voor een gedreven rechercheur als Fell is er daar dan ook meer dan voldoende werk te doen. In deze bundel zitten acht korte verhalen waarin Fell telkens met een bepaalde zaak geconfronteerd wordt. Tegelijk krijgen we als lezer ook al een beperkte inkijk in zijn persoonlijkheid en zoekt Fell in Snowtown ook een nieuw leven, met barvrouw Mayko.

Fell verscheen in de VS als een reeks van acht losse comics. Elk deeltje is een losstaand te lezen verhaal. Schrijver Warren Ellis slaagt er toch in om op die heel korte afstand van 22 pagina’s telkens een volwaardig verhaal te vertellen. Na deze acht delen is de reeks in de VS stilgevallen, hoewel Ellis al aangegeven heeft dat hij er zeker mee voort wil gaan. Het is meteen ook de eerste strip van zijn hand die vertaald wordt naar het Nederlands. Fell is alleszins een goede en representatieve keuze.

Warren Ellis is sinds het midden van de jaren tachtig actief in de Amerikaanse comicwereld. Als geboren Brit maakte hij deel uit van de golf van Britse scenaristen die eind jaren tachtig het mooie weer begonnen te maken in de VS, in navolging van het stichtend voorbeeld Alan Moore (Watchmen, From Hell). Hij combineerde al snel commercieel superheldenwerk met meer eigenzinnige verhalen. Grofgebekte hoofdpersonages leken daarbij steeds een constante. Met de reeks Transmetropolitan maakte hij een grote doorbraak bij het publiek en bevestigen, deed hij met Planetary. Begin jaren 2000 startte hij Fell, samen met tekenaar Ben Templesmith, voor de onafhankelijke uitgeverij Image.

De sfeervolle en donkere beelden van Templesmith passen perfect bij de groezelige sfeer die de scenarist in elk deel wil oproepen. Fell komt in contact met de onderbuik van de maatschappij en we konden dat als lezer bijna letterlijk aan den lijve ondervinden. Toch slaagt hij er in om zijn tekenwerk ook duidelijk leesbaar te houden, tussen alle krasserige lijnen en felle kleurvlakken. Naast Fell is Ben Templesmith vooral bekend van 30 Days of Night, een horrorcomic die hij maakte naar een scenario van Steve Niles en die in 2007 verfilmd werd, met veel succes aan de kassa.

De oorspronkelijke bundel van Fell dateert uit 2005, maar Nona Arte heeft wat ons betreft zeker een goede keuze gemaakt om uitgerekend dit wat oudere werk van Ellis en Templesmith te vertalen. Wij hopen alleszins op een snelle voortzetting van de reeks. Hier kan je immers het betere donkere politieverhaal vinden. Ellis heeft een neus voor strakke dialogen en opvallende personages. In Fell speelt hij die troeven ten volle uit, in samenwerking met een al even getalenteerde kompaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − vijf =