Ralph Azham :: deel 1 :: Lieg je tegen de mensen van wie je houdt? (Lewis Trondheim)

“Lieg je tegen de mensen van wie je houdt?”, vraagt Ralph Azham. “Ja!”, antwoordt Lewis Trondheim hierop in zijn laatste soloalbum, “Hoewel de kunst van het liegen een groot geheugen en een sterk vermogen om komedie te spelen vereist”.

Met z’n eendenbek en z’n lange blauwe haren, lijkt Ralph Azham als kind voorbestemd om de uitverkoren redder van zijn dorp te worden. Wanneer het Orakel hem komt halen (zie de link met de Dalai Lama) om hem als ‘voorbestemde’ op te leiden, wordt hij algauw teruggebracht omdat hij niet de ware blijkt te zijn. Wel heeft hij de uitzonderlijke gave meegekregen om te voorspellen hoeveel kinderen elke vrouw zal krijgen in haar leven. Deze kracht maakt hem echter niet tot de meest populaire inwoner van het dorp, waar je volgens de wet maar één kind mag hebben. De eend is intussen dan ook uitgegroeid tot de ultieme paria en de alomtegenwoordige zondebok van zijn mededorpelingen. Komt er nog bij, dat zijn heimat bevolkt wordt door een overvloed aan dwazen, lafaards (de dorpsoudsten), mythomanen (de op Ralph azende Claire) en opgewonden psychopaten (Piatch, de broer van Claire). Maar Ralph is ook gezegend met een radde tong en deinst er niet voor terug om die ook te gebruiken.

Het dorp blijkt bedreigd te worden door de Horde, een bende bloeddorstige moordenaars die geregeld het dorp komt leegroven en daarbij niet nalaat een groot aantal inwoners af te slachten. Als hun komst weer wordt aangekondigd, blijkt de helft van het dorp te willen vechten, terwijl de andere helft wil vluchten. Ralph wordt de beslissende stem, wat hem in een moeilijk parket brengt.

Het was weer even geleden dat we nog solowerk van Trondheim in het Nederlands te zien kregen. Deze keer komt deze trilogie uit bij Dupuis en niet bij zijn eigen uitgeverij. Het is wel jammer dat de kwaliteit van het drukwerk dan ook iets lager ligt dan bij bijvoorbeeld de Donjon-reeks. Toegegeven, de flashbacks werken minder verwarrend door het gebruik van een ander kleurenpalet, maar het verschil in inkleuring in het begin van het verhaal en vanaf het midden van het album is enorm. Gelukkig stijgt de kwaliteit naarmate het verhaal vordert.

Toch heeft dit verhaal alles wat een typische Trondheimstrip nodig heeft. Fantasy vermengd met reële levensvragen, grappig tekenwerk met eendachtige hoofdpersonages (de vergelijking met Herbert uit Donjon is niet ver weg) en spitse dialogen met de nodige humor. Beschouw het als Woody Allen meets Lords of the rings in een Donjonsaus.

Dit eerste deel wordt opgevat als de inleidende afleveringen van de betere HBO-televisiereeksen. Je maakt kennis met de personages en hun achtergrond en op het einde van deze aflevering ben je klaar om in het echte avontuur te stappen. Het is dus reikhalzend uitkijken naar deel 2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + 18 =