Mijn Jaar 1 :: Lente (Taniguchi & Morvan)

Jiro Taniguchi blijft een van de meest Westerse mangaka. Enkele jaren geleden werkte hij al met Moebius samen, en nu tekent hij Mijn Jaar op scenario van Jean-David Morvan.

Capucine is een klein meisje dat opgroeit met het syndroom van Down. In Mijn Jaar vertellen de auteurs in vier delen (met telkens een seizoen als titel) haar levensverhaal. Scenarist Jean-David Morvan slaagt erin om verder te gaan dan louter het leven van Capucine. De impact die haar handicap op haar ouders heeft, is nauwelijks te overzien. Beiden proberen er op hun eigen manier mee om te gaan. De onmogelijkheid om de handicap van zijn dochter te aanvaarden, drijft Capucines vader bijvoorbeeld in de armen van zijn therapeute.

In tegenstelling tot het merendeel van Morvans werk, blinkt Mijn Jaar uit in menselijkheid en nuance. Zijn verhalen staan doorgaans bekend om hun actie en dynamiek, veeleer dan om hun diepgang. Net daarom verbaast Mijn Jaar zo erg. Morvan heeft duidelijk geen moeite gespaard om het verhaal dat hij aan wilde bieden aan Jiro Taniguchi, zo veel mogelijk aan zijn kwaliteiten aan te passen. Het verhaal van Capucine zal geen mens onberoerd laten en tegelijk blijft de lezer van al te sentimentele passages gespaard.

Terwijl Jean-David Morvan een grote naam is in de Europese stripwereld, is zijn kompaan Taniguchi sinds enkele jaren een echte wereldster van de strip. Sinds hij met Herinneringen een doorbraak forceerde in Europa, lijkt de hele wereld gevallen voor zijn rustige verhalen die zonder veel sensatie toch de diepte van de menselijke ziel kunnen raken. Via voormalig stripwinkelier Yves Schlirf kwam Taniguchi in contact met Morvan en die ontmoeting resulteerde uiteindelijk in Mijn Jaar. Op basis van dit eerste deel kunnen we zeker spreken van de eerste echt geslaagde combinatie van de Europese en de Westerse striptradities.

Met meeslepende, menselijke verhalen kun je als stripauteur altijd scoren. Morvan en Taniguchi slagen er bovendien in om meer te doen dan louter het losweken van emoties bij de lezer. De personages uit Mijn Jaar worden in dit eerste deel alleszins als volbloed mensen neergezet, waardoor het verhaal voor heel wat mensen ook erg herkenbaar is. Het tempo van de Japanse mangaka kennende, zullen de overige drie delen van dit vierluik niet lang op zich laten wachten. In extremis maakten Morvan en Taniguchi alvast nog een van de beste albums van 2010. Wij hopen dat ze dit hoge niveau in de volgende delen kunnen vasthouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 15 =