De Glazen Degens 1 :: Yama (Zuccheri & Corgiat)

Daedalus graast op de immense Franse stripmarkt. Ze vertalen opnieuw werk van nobele onbekenden. De Glazen Degens overtuigt meteen, van bij het eerste deel.

Yama is de dochter van het opperhoofd. We bevinden ons in een fantasiewereld waar de machtige en gevreesde Orlant de plak zwaait en ook Yama’s dorp gaat gebukt onder de duistere terreur. Op een moment vallen er vier glazen degens uit de hemel. Dit verschijnsel is vreemd genoeg om een groots avontuur in werking te stellen. Orlant wil de degens uit de grond trekken, maar dit lukt excalibur-gewijs natuurlijk niet. Dit eerste album is duidelijk het opzet van een groots epos waarbij de vier degens uit de grond getrokken zullen moeten worden om de wereld van de ondergang te redden.

Het klopt dat in de vorige paragraaf voldoende clichés opgesomd werden om tenminste onze wenkbrauwen te doen fronsen. Toch slagen Sylviane Corgiat en Laura Zuccheri er in om van dit eerste album van De Glazen Degens een hoogst vermakelijke leeservaring te maken. De personages krijgen voldoende ruimte om een eigen gezicht en karakter te ontwikkelen, terwijl de plot vakkundig ontwikkeld wordt. Corgiat vermijdt de clichés niet, maar haar aanpak getuigt van oprechtheid en eerlijkheid. Haar scenario is geen inwisselbaar pakket van een derderangs scenarist, zoals er al te veel in het Franse stripverhaal actief zijn. Corgiat is al verschillende jaren actief als scenariste, maar bleef met onvertaalde reeksen als Elias le Maudit of Lune d’Ombre volledig onder onze radar.

Ook Laura Zuccheri is een nieuwe naam. Deze jonge Italiaanse tekenares en schilderes maakt met De Glazen Degens haar debuut. Haar biografie vermeldt geen enkele kunstzinnige vorming, wat de kwaliteit van haar werk in Yama eens zo verbazingwekkend maakt. Haar realistische pagina’s bulken van de dynamiek en haar werk ondersteunt perfect het scenario. Zuccheri’s werk is een ontdekking en haar voorliefde voor eigen fantasy-creaties doet dit album aanleunen bij het werk van Leo (Aldebaran, Kenya).

Uitgeverij Daedalus heeft op enkele jaren tijd een gevarieerde catalogus op de markt gebracht. Hun focus ligt op het genre van de fantasy en De Glazen Degens is een topper in dat genre. Een tweede deel is volop in wording, wij kunnen alvast moeilijk wachten om het vervolg van Yama’s avonturen te lezen. Laura Zuccheri en Sylviane Corgiat zijn twee namen om in de gaten te houden en meteen het bewijs dat de strip niet louter een mannelijke aangelegenheid hoeft te blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × drie =