Arman & Ilva 4 :: Een robot is ook maar een mens (Tjong-Khing & Hartog van Banda)

Sherpa vervolgt de prachtige reeks heruitgaven van het stripwerk van Thé Tjong-Khing. Dit album is het oudst bewaarde verhaal van Arman & Ilva. De kwaliteit was meteen aanwezig.

Wanneer Thé Tjong-Khing eind jaren ’50 debuteert bij de beroemde Toonder-studio’s, valt zijn elegante tekenstijl meteen op. Hij maakt er kennis met scenarist Lo Hartog van Banda. Samen beginnen ze aan de verhalen over Arman & Ilva. Jammer genoeg zijn de originele stroken van de drie eerste delen verloren gegaan. In dit vierde deel werd daarom een korte samenvatting opgenomen , zodat de hedendaagse lezer kan kennismaken met de oorsprong van deze Nederlandse stripklassieker.

Een robot is ook maar een mens draait helemaal rond het verwarrende gegeven van echte mensen versus realistische robots. Arman ontdekt dat zijn Ilva een robot is. Hij gaat op onderzoek om te weten te komen hoe de vork aan de steel zit. Zijn zoektocht ontaardt dan in een steekspel tussen mens en robot. Met een dergelijk sterk scenario maakten Arman & Ilva als krantenstrip in de jaren ’60 grote indruk. Dit was geen eenvoudige science-fiction. De auteurs hadden duidelijk grotere ambities met hun verhalen.

Voor Thé Tjong-Khing waren de eerste verhalen van de reeks duidelijk een belangrijke leerschool. Op zeer korte tijd ontwikkelde hij zich van een begaafd debutant tot één van de meest klassevolle Nederlandse tekenaars. Het is geen toeval dat de man nu één van de meest bekende en geliefde illustratoren van kinderboeken is, met een aanzienlijk gevulde prijzenkast. In de dossierteksten die bij de heruitgave steeds de strips vergezellen, leren we heel veel over de waarde van beide auteurs voor het Nederlandse stripverhaal.

Eerder besteedden we bij Goddeau al aandacht aan twee andere delen van Arman & Ilva. Aan een rustig tempo brengt Sherpa de hele reeks uit. Bij elk nieuw album valt de zorg en aandacht op die de uitgeverij er aan besteedt. Elk album is een pareltje van uitgeverschap en is zo de perfecte partner voor het klassieke werk van Khing en van Banda. Het is telkens opnieuw afwachten wanneer de volgende albums zullen verschijnen, maar benieuwd zijn wij elke keer opnieuw. Daarvoor is de kwaliteit dermate hoog en dermate constant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − vijftien =