The Antler King / Malpertuis :: Send All Your Horses

Voor de voorstelling Send All Your Horses bundelen muzikante Esther Lybeert en cineaste Nathalie Teirlinck, na een eerdere samenwerking voor Teirlincks kortfilm Juliette (2007), nogmaals hun krachten. Het is niet zo ongewoon meer om twee of meerdere disciplines met elkaar in contact te brengen. Het wordt pas zeldzaam als men erin slaagt een degelijke dialoog tussen beide op te bouwen en muziek en film apart maar ook verenigd tot hun recht te laten komen. En dat is nu net waar Send All Your Horses op adembenemende wijze in slaagt.

Met zijn achten staan ze op het podium, nagenoeg allemaal blootsvoets. Lybeert wordt bijgestaan door haar muzikale metgezel Maarten Flamand en percussioniste Karen Willems, die ook bij de Belgische indiegroep Yuko de ritmesectie verzorgt. Een koor van vijf jonge zangeressen, in witte jurkjes, vervolledigt de rangen en bezorgt het geheel een omvangrijk en aangenaam geluidstimbre. Zo zorgen ze niet enkel voor vocale maar ook instrumentale ondersteuning door de klanken van een cello, een viool, een gieter, een xylofoon, een theremin, een glazen kom gevuld met water, een olievat en de nodige potten en pannen in het geheel te mengen.
Achter hen prijkt het grote witte doek dat in herinnering brengt wat het achttal op het podium aan het doen is. Dat valt misschien nog het best te vergelijken met de creatie van een live soundtrack voor een film. Alleen zijn de beelden en klanken hier zo mooi op elkaar afgesteld dat het lijkt alsof beiden een organisch geheel vormen en alles zich tegelijkertijd op scène ontspint.

De film van Nathalie Teirlinck is een aaneenrijging van intelligente, fotografische beelden en fragmentarische flarden tekst. Het plot volgt een klein meisje in haar zoektocht naar haar verloren tweelingzus. De poëtische filmbeelden tonen hoe het hoofdpersonage, voortreffelijk vertolkt door Magali Lybeert, in die zoektocht steeds weer volhardt, zonder steun van de buitenwereld. Niemand lijkt ook maar iets om haar zus te geven waardoor ze gedwongen wordt zelf op zoek te gaan. Hierbij balanceert ze op de dunne grens tussen fictie en realiteit, zoals kinderen dat zo goed kunnen: “I think you got lost in the hole of the bath tub. I think you went through all the rivers in the world. I guess you ended up in the lake. I guess it must be very dark in there.”.
De bezwerende speelstijl en het dromerige gelaat van de jonge Magali Lybeert in combinatie met Teirlincks spitsvondige cameravoering en montage benadrukken die grens steeds weer, zodat de toeschouwer zijn standpunt en dat van het personage telkens opnieuw in vraag moet stellen.

Het is opmerkelijk hoe Teirlinck om haar verhaal te vertellen steeds op zoek gaat naar sprookjesachtige landschappen in de natuur. Het picturale aspect van die beelden komt op het podium tot leven als we zien hoe de muzikanten bepaalde geluidsfragmenten van de film live doen ontstaan. Het klateren van water of het klappen van handen; terwijl de beelden ons netvlies bereiken merken we dat het geluid op scène ontstaat. Een hoogtepunt wordt bereikt als alle spelers, zowel personages als muzikanten, perfect synchroon het lied “Easier to conceal” brengen.

Send All Your Horses is een tot de verbeelding sprekende voorstelling waarin Lybeert en Teirlinck hun geliefkoosde expressiemedia op pad sturen. Zoals liefhebbende ouders die hun oogappel naar diens eerste schooldag zien vertrekken, laten ze hun muziek en beelden los opdat ze elkaar kunnen ontmoeten en hun poëtische sterkte kunnen bundelen om een mooi afgelijnd en sierlijk kijk- en luisterstuk te vormen.

Speeldata van Send All Your Horses zijn te vinden op de site van ‘The Antler King’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 3 =