Amulet 1 :: De Hoeder van de Steen (Kibuishi)

Met dit eerste boek uit de reeks Amulet begint Kazu Kibuishi een groots opgezet epos. Emily en Navin zijn de jonge hoofdrolspelers. Dit openingsdeel smaakt in elk geval naar meer good family fun

.

Na het overlijden van hun vader verhuizen Emily en Navin samen met hun moeder naar een groot en afgelegen huis. Tijdens de eerste nacht verdwijnt hun moeder in compleet onverklaarbare omstandigheden. Een wereld van fantasie opent zich en in deze wereld vinden de jonge helden hun verloren gewaande overgrootvader Silas terug, de oorspronkelijke eigenaar van hun nieuwe huis. Emily speelt een belangrijke rol in dit alles, want zij wordt de hoedster van een mysterieus amulet. Dit amulet helpt haar en haar broer in hun zoektocht naar hun moeder.

Amulet is overduidelijk gemaakt voor een jeugdig lezerspubliek. Alle elementen van een ontspannend familieverhaal zijn aanwezig. Kazu Kibuishi houdt er samen met zijn uitgebreide studioteam stevig de pas in door bijna jaarlijks een nieuw deel van bijna 200 bladzijden af te leveren. Delen twee en drie verschenen allebei al in het Engels en verwachten we op korte termijn ook als vertaling. Kibuishi verstaat de kunst een verhaal spannend te maken.

Hij besteedt niet alleen aandacht aan het bedenken van fantastische wezens en onverwachte plotwendingen, zijn personages staan ook centraal en moeten vooral een band met de lezer krijgen. Zo leefden wij al van bij aanvang mee met Emily en Navin, ondanks de soms wat tranerige sentimentaliteit die wellicht onvermijdelijk is in een Amerikaanse productie. Voor Amulet hield de auteur al de teugels in handen van de anthologie Flight, waarin jaarlijks een staalkaart aan jong Amerikaans striptalent een kans kreeg een fantasievol verhaal te maken naar eigen smaak. Flight blonk uit door een duidelijke redactionele lijn van Kibuishi. Amulet is ook het resultaat van intens teamwerk, maar toch is het een duidelijk geheel.

De door manga geïnspireerde tekeningen worden afgewerkt met een gladde computerinkleuring die al te opvallend effectbejag vermijdt. Het grafische staat duidelijk ten dienste van het verhaal, maar er duikt toch af en toe een indrukwekkende pagina op in Amulet. Zo imponeert het huis van Silas door de grote paginagrote afbeelding ervan. De dynamiek van achtervolgingen behouden het beste van de manga, zonder de hyperkinetische druktestijl van bijvoorbeeld een Dragon Ball.

Met Amulet heeft Kazu Kibuishi ons positief verrast. De korte inhoud en cover deden vermoeden dat dit lijvige eerste deel ten onder zou gaan aan de eigen ambities. Auteur en medewerkers hebben echter bewezen dat Amulet kan uitgroeien tot een memorabele reeks voor het hele gezin. Met de aankomende winter is dit album alvast een geheid succesnummer op een regenachtige dag.

http://www.silvesterstrips.nl
http://www.silvesterstrips.nl

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in