Oordopjesautomaten in de Vlaamse muziekclubs

“Muziek moet plezant blijven – denk aan je oren” dat is het credo van de sensibilisatiecampagne die de Vzw Clubcircuit deze week begon. Met behulp van onder andere oordopjesautomaten in iedere aangesloten club, affiches, flyers, banners op muzieksites en zelfs heuse prijzen wil Clubcircuit in samenwerking met de Christelijke Mutualiteiten mensen bewust maken van de gevolgen van luide muziek.

Wie kent het niet? Het suizen van de oren na een geslaagd optreden van Uw favoriete band. Geen oordopjes bij en ook niet te krijgen in de zaal. En dan nog een paar uur nagenieten van die heerlijke zoem in de oren en maar hopen dat we de dag erna weer alles scherp horen. Luide muziek is dan ook één van de oorzaken van blijvende gehoorschade bij steeds meer mensen.

Clubcircuit lanceert nu een campagne om muziekliefhebbers te stimuleren op een verstandige manier naar muziek te luisteren. “We willen onze bezoekers een aantal concrete tips meegeven, zonder een belerend vingertje op te steken”, vertelt Marc Steens, coördinator van Clubcircuit. “Dat moet bij de muziekliefhebbers een bewustwording creëren. De invoering van het geluidscharter – o.a. het engagement van de concert- en festivalorganisatoren een geluidsniveau van 103 dB(A) tijdens concerten na te leven – betekent meer dan wat vage beloftes. Tegelijkertijd pleiten we voor meer onderzoek naar de gehoorproblematiek voor het festival- en concertpubliek en een duidelijke en realistische regelgeving op Europees vlak. Nu hanteert elk land zijn eigen normen.”

Op de site www.cm.be/oorplezier kunt U terecht voor meer informatie. De oordopjesautomaten zijn in 4AD (Diksmuide), 5voor12/Petrol (Antwerpen), Cactus (Brugge), De Kreun (Kortrijk), De Zwerver (Leffinge), Democrazy (Gent), N9 (Eeklo), Nijdrop (Opwijk), Recyclart (Brussel), Vk* (Brussel) en het VUB-Kultuurkaffee (Brussel) te vinden. De herbruikbare oordopjes kosten 50 eurocent en bieden een gemiddelde demping van 15dB. Als extra stimulans geeft Clubcircuit prijzen weg aan wie een set oordopjes uit de automaat haalt.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vier =