DOUR 2010 :: MLCD (My Little Cheap Dictaphone), vrijdag 16 juli, Club Circuit Marquee

Drama! Pathos! MLCD serveert het vandaag met een hoogconceptuele inslag in de Club Circuit Marquee. Waren we niet echt onder de indruk van The Tragic Tale Of A Genius, een rockopera over het leven van Brian Wilson, dan is frontman Redboy deze keer een pak meer overtuigend.

We hadden het na dat opulente debuut Music Drama zes jaar geleden al moeten weten dat het ooit in een conceptplaat zou eindigen. Toen al sprak uit de songs van frontman Redboy van My Little Cheap Dictophone zoveel muzikale visie en zoveel ambitie dat het verder moest gaan dan de flauwe rechtdoorzee rockende opvolger Small Town Boy. Enter dus, na een naamsinkorting tot MLCD The Tragic Tale Of A Genius, een zwaar aangezet drama over leven en werk van Brian Wilson.

Op plaat mist het hele opzet helaas nipt zijn doel: de songs zijn goed, maar verdrinken in een monotoon geluid waarin de melodieën verloren gaan. Live op Dour pakt MLCD een schitterende revanche. Natuurlijk blijft Redboy met zijn beperkte vocale capaciteiten de grootste vijand van zijn eigen band, maar vandaag botst het allemaal wat minder.

Met een strijkerskwartet als versterking krijgen de songs een extra drive, en meer variatie. Ze geven songs als "He’s Not There" of "What Are you Waiting For?" een urgente opgejaagdheid. Geen Jonathan Donahue die op plaat meezong in dat laatste, maar voor "In My Head" wandelt Black Heart Processionzanger Pall A. Jenkins — die straks speelt — wel even het podium op. Een geweldig moment.

Omdat tragische verhalen altijd met langzame nummers eindigen, zakt het concert naar het einde toe even in, maar niet genoeg om de hoogtepunten van daarnet onderuit te halen. Dit was een zinderend concert, en nu MLCD ook bij een Brits platenlabel heeft getekend, mag duidelijk zijn dat de groep best wel een mooie toekomst voor zich heeft. Maar mogen we misschien toch een nieuwe mix voor The Tragic Tale Of A Genius aanbevelen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − vier =