Endurance (Boidin & Bertho)

In Endurance volgen we de legendarische trans-Antarctische expeditie van Ernest Shackleton. Feit en fictie worden voorzichtig met elkaar vermengd. Het eindresultaat is een wat te starre geschiedenisles geworden.

In 1914 vertrok Ernest Shackleton op zijn trans-Antarctische expeditie. Zijn doel was de Zuidpool dwars over te steken. Zijn schip, de Endurance, strandde echter al snel en de bemanning raakte vast op het ijs. Shackleton zelf ging hulp zoeken. Dit album vertelt de heroïsche tocht van de Endurance en zijn bemanning. Tegelijk plaatst het Ernest Shackleton in het illustere rijtje van poolreizigers als Roald Amundsen en Robert Falcon Scott. De combinatie van historisch materiaal en een wel erg plat portret van Shackleton blijft echter niet overeind.

Scenarist Pascal Bertho distilleert uit het waargebeurde gegeven een romantisch verhaal over echte helden. Endurance is dan ook een vlot leesbaar stripverhaal met slechts enkele haperende passages. Endurance is een verdienstelijke poging om een doorleefd verhaal over overleven en echte heroïek te maken. Toch geven het uitzonderlijke verhaal van Shackleton en de karakteristieke sfeer van de poolontdekkingen geven Bertho niet voldoende inspiratie om Endurance even uitzonderlijk te maken.

Bovendien slagen de vlakke, beperkte tekeningen van Marc-Antoine Boidin er niet in om veel variatie in het album te leggen. Boidins eerdere reeksen Kerioth (vertaald bij Arboris) en het onvertaalde Chéri Bibi (beide met Pascal Bertho aan de pen) bleven ook allebei steken in de grijze middenmoot. Het lukt hem vooralsnog niet om echt opzien te baren met zijn werk. Zijn figuren blijven inwisselbare personages en ook de kleuren geven hen niet meer diepgang.

De poolreizen spreken al generaties lang tot de verbeelding. Ook in het stripverhaal gingen heel wat collega’s Bertho en Boidin vooraf: Climax van Brahy, Corbeyran en Braquelaire, Isaac de Piraat van Blain of Poolijs van Ricard en Gaultier zijn maar enkel van de overvloedig aanwezige voorbeelden. Donkere en ongure natuurbeelden en het zware leven van de geharde reizigers vormen er de basis voor de meest diepgaande verhalen. Isaac de Piraat blijft wat ons betreft tot nu toe de topper in het genre. Met de recente winterkou nog vers in het geheugen, kan deze Endurance alvast op een pak meer herkenbaarheid bogen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 5 =