Logicomix (Doxiadis, Papadimitriou, Papadatos & Di Donna)

Een Griekse strip over het leven en werk van Bertrand Russell schopt het tot internationale bestseller. Wij stellen deze onwaarschijnlijke graphic novel aan u voor.

Het leven van een filosoof in een strip gieten lijkt een taak die weinigen als ‘commercieel interessant’ zouden omschrijven. Hoogstens kan een persoonlijke fascinatie leiden tot een werk in de marge. Toch heeft een team van drie Grieken en een Française het klaargespeeld om van Logicomix. Een epische zoektocht naar de waarheid, een succesverhaal te maken. In dit boek gaan ze in op het leven van Bertrand Russell, filosoof, wiskundige en bovenal logicus. Tegelijk verweven ze schijnbaar moeiteloos de beginselen van zijn werk doorheen het verhaal. Zo wordt de filosofische strijd om de waarheid een spits gevecht tussen verschillende intellectuele titanen met hun kleine menselijke kantjes.

Bertrand Russell (1872-1970) was een filosoof die zich toelegde op de wiskunde op zoek naar de ultieme rationele waarheid. Hij voelde zich gesterkt door de logische beginselen om zo zijn bevindingen te staven. Logica was voor hem een wapen tegen de waanzin. Vele van zijn vakgenoten leden immers in toenemende mate onder zware psychosen. De invloed van zijn werk op het privéleven was bij momenten dan ook bijzonder zwaar. Ook dat aspect komt aan bod in Logicomix. Naast het verhaal van Russell verlichten de auteurs deze zware brok van meer dan 350 pagina’s door hun eigen verhaal over het maken van Logicomix als een soort kader te verweven in de strip. Het maakt de abstracte thema’s en ideeën van Russell en konsoorten heel wat begrijpelijker voor de lezer.

Alecos Papadatos giet het omvangrijke verhaal in een heel aangename en leesbare stijl die aansluit bij de moderne Franse stijl. De kleuren blijven iets te vaak steken in het kille computerpalet zonder veel levendigheid en warmte. Ook de starre lettering is in het zelfde bedje ziek. Toch leveren ook de visuele medewerkers aan dit album een wezenlijke bijdrage aan het slagen van deze beeldroman. Nergens haakten we af of verlieten de auteurs te zeer het hoofdverhaal voor zijsprongetjes.

Het blijft natuurlijk een boek dat je niet in één ruk uitleest, daarvoor is de inhoud te complex en te breedvoerig. Anderzijds zijn deze Grieken er wel in geslaagd om de droge, abstracte en complexe ideeën van Bertrand Russell een zekere relevantie te geven voor een groot publiek. Het internationale succes van Logicomix bewijst daarenboven het best de kwaliteiten van deze ambitieuze strip.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 2 =