Pixies vieren twintigste verjaardag van Doolittle met Europese Tour

In april 1989 gooide Pixies hoge ogen met hun tweede album Doolittle. In het najaar van 2009, iets meer dan twintig jaar na datum, vieren ze de legendarische plaat met een heuse ‘Doolittle Tour’. Groot gelijk! Op 14 oktober kunnen alle Belgische Pixies-fans in Vorst Nationaal genieten van de twintigste verjaardag van Doolittle.

Doolittle, dat oorspronkelijk de twijfelachtige titel Whore kreeg, werd geproducet door de Britse Gil Norton en brak met het rauwe geluid van voorganger Surfer Rosa (een Steve Albini’tje). Met een budget dat het vierdubbel was van Surfer Rosa, kreeg Doolittle een meer gepolijste sound aangemeten. Bovendien werd de plaat de eerste internationale release van Pixies.

Een van de knallers op Doolittle is het geweldige ‘Debaser’, een ode aan het surrealistische meesterwerk van Buñuel & Dalí uit 1929, Un Chien Andalou. Q Magazine zette ‘Debaser’ in 2005 op de 21ste plaats in de 100 Greatest Guitar Tracks-lijst. Andere Pixies-toppers op Doolittle zijn het jolige ‘Here Comes Your Man’ en de klassieker ‘Monkey Gone To Heaven’. Ze waren populair in de toenmalige US Modern Rock Tracks Chart. Ook ‘Gouge Away’, ‘Wave of Mutilation’, ‘Hey’ en het licht atypische ‘La La Love You’ sieren Doolittle.

Doolittle wordt alom geprezen als ‘de beste Pixies-plaat’ en is niet voor niets ook hun best verkochte album. Indertijd haalde het onverwachts nummer 8 in de UK Albums Chart. In 2003 kreeg de plaat de 226ste plaats in de lijst met de 500 beste albums aller tijden volgens Rolling Stone.

Frank Black, Joey Santiago, Kim Deal en David Lovering, herenigd sinds 2003, hebben zopas details verkondigd over hun nakende Europese ‘Doolittle Tour’. Behalve Londen, Dublin en Glasgow komt ook Brussel aan de beurt. Pixies zullen alle songs van Doolittle opnieuw ten berde brengen, inclusief B-kantjes. “We wilden iets speciaals doen voor de twintigste verjaardag van Doolittle en dit leek ons een goede gelegenheid om alle nummers van het album live te spelen, iets wat we normaliter niet doen op concerten”, aldus Frank Black.

De voorverkoop voor het Pixies-concert in Vorst Nationaal start vrijdag 3 juli om 9 uur. Tickets kosten 40 € en zijn te verkrijgen via Proximus Go For Music: 0900 2 60 60 of op de website http://www.proximusgoformusic.be.

In september zal er ook een nieuwe cd-box verschijnen, getiteld Minotaur, een overzicht van de carrière van Pixies met alle studioalbums.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × een =