Criminal 4 :: Bad Night (Phillips & Brubaker)

Misdaadverhalen zitten in de lift. In Amerika zijn de crime comics van Ed Brubaker van het beste dat er verschijnt. Bad Night is daarvan het zoveelste bewijs.

Jacob Kurtz is een hardwerkende striptekenaar. Zijn criminele verleden hangt echter als een molensteen om zijn nek. Wanneer hij femme fatale Iris en haar heetgebakerde vriendje Danny ontmoet, verzeilt hij diep in de problemen. Iris’ wankele karakter brengt de dolverliefde Jacob keer op keer in een lastig parket. Zowel zijn eigen kerfstok als die van Danny en Iris krijgt hij op zijn nek.

De reeks Criminal is een uitzonderlijke comic. Eerst en vooral verschijnt die onder het label Icon, dat een deel is van Marvel, bekend van superheldiconen als Spider-Man en de Hulk. Onder "Icon" mogen de meest gerenommeerde auteurs uit de eigen stal hun persoonlijke ding doen,, volledig los van het superheldenuniversum. Ed Brubaker (schrijver van onder meer Daredevil en Captain America) werkt voor Criminal samen met de Britse tekenaar Sean Phillips (Hellblazer). De reeks is dan ook nog eens een opeenvolging van zo goed als losstaande verhalen die slechts zijdelings en via subtiele verbanden een link met elkaar hebben. Elk verhaal bestaat uit een viertal losse comics en wordt dan gebundeld tot een graphic novel.

Bad Night is het vierde verhaal uit de reeks en bevat opnieuw alle grandioze elementen die de vorige drie delen tot het beste maakten van wat er momenteel in Amerika aan comics verschijnt. Brubaker overstijgt het misdaadgenre schijnbaar zonder enige moeite. Zijn personages zijn zonder uitzondering getormenteerde, levende zielen die middenin hun schrale levens staan en zich voortdurend blootstellen aan de onrechtvaardigheid in Brubakers universum

.

Het krasserige maar uiterst leesbare tekenwerk van veteraan Sean Phillips sluit perfect aan bij het verhaal van zijn kompaan. Geen wonder dat beide heren na hun eerdere samenwerking Sleeper meer van dat wilden. Momenteel hebben ze zelfs Criminal even on hold gezet en werken ze samen aan een superheldenmisdaadverhaal met als titel Incognito. De eerste reacties zijn eens te meer lovend. Na een jarenlange tocht langs tal van Amerikaanse comicreeksen lijkt Phillips met Brubaker een schrijver gevonden te hebben die perfect zijn interesses én sterke kanten kent en die dan ook ten volle uitspeelt. Weinig comics werden de afgelopen jaren zo bejubeld als Criminal. Zowel Coward, Lawless als The Dead and the Dying zijn stuk voor stuk zinderende stripverhalen op het scherpst van de snee. Wij leefden alvast voortdurend mee met de pogingen van Jacob Kurtz om aan zijn noodlot te ontsnappen. Zelf blijkt hij immers ook geen perfecte held, met waanvoorstellingen van zijn eigen stripfiguren nota bene. Dat maakt Bad Night, net als zijn drie voorgangers in de reeks, tot een heerlijk verslavende brok stripliteratuur Niet te missen, noch te versmaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + 6 =