Het Jaar van de Olifant (Linthout)

Met Het Jaar van de Olifant heeft Willy Linthout zopas een confronterend verhaal afgewerkt. Hij verwerkt er de zelfdoding van zijn eigen zoon mee. Het resultaat zet aan tot nadenken.

Het Jaar van de Olifant is geen alledaags stripverhaal. De tekenaar en co-scenarist achter Urbanus, één van Vlaanderens meest succesvolle stripreeksen, vatte dit verhaal in acht hoofdstukken op als een eigen manier om de zelfdoding van zijn zoon te verwerken. Hij ging in zee met uitgeverij Bries om de strip op papier uit te geven. Om zichzelf ertoe te dwingen om deze mentaal loodzware klus af te werken, besloot Linthout in samenspraak met de uitgever om elk hoofdstuk apart uit te geven. Zopas verschenen delen 7 en 8, waarmee Linthout een waardig en ijzersterk einde breit aan één van de meest relevante stripverhalen die ooit verschenen zijn.

Het hoofdpersonage in Het Jaar van de Olifant heet Karel Germonprez. Zijn zoon Wannes springt aan het begin van het eerste deel van het dak van hun appartementsgebouw. De gevolgen van deze daad gaan voor Karel bijzonder diep. Zonder schroom ontleedt de auteur via deze strippagina’s zijn denk- en leefwereld na de zelfdoding van zijn zoon. In elk hoofdstuk toont hij ons aspecten van zijn leven en hoe ingrijpend die veranderd zijn. Ook de reacties van de buitenwereld blijven niet uit en tonen ons de mens op zijn kleinst. Vooral Karels verschillende ervaringen met therapeuten worden door Linthout op een heel genuanceerde manier verwerkt.

Grafisch heeft de auteur ervoor gekozen om zijn tekeningen in de potloodfase te laten. Steven De Rie voorziet ze van heel leesbaar en bijna ’emotioneel’ letterwerk. Het ruwe karakter van de tekeningen benadrukt dat het hier om een diep-persoonlijk werk gaat. Ook het stigma van een pure humorstrip als Urbanus verdwijnt al na enkele bladzijden en belemmert nergens de leeservaring. Linthout behoudt integendeel enkel de essentie van de gebeurtenissen. Met veel gevoel voor nuance schetst hij ook de waanbeelden die Karel keer op keer overrompelen.

In de loop van 2009 plant uitgeverij Bries een complete editie van Het Jaar van de Olifant. De reacties op de afzonderlijke delen die vanaf 2007 aan een gestaag tempo verschenen, zijn immers overweldigend gebleken. Pers én publiek lieten in groten getale hun waardering blijken voor dit werk van Willy Linthout. Vanuit heel brede hoek kreeg de auteur bijval voor de doorleefde en waardige manier waarop hij dit persoonlijke drama verwerkte tot een meeslepend stripverhaal dat voor elke lezer relevant kan zijn in zijn of haar omgang met de dood.

Linthout
http://www.bries.be
http://www.bries.be

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Het Jaar van de Olifant 1 :: Doorlopende lijn & 2 :: Er is maar één kleur (Linthou

Zelden werd in Vlaanderen een meer persoonlijk stripverhaal uitgebracht...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in